Battle Hack İstanbul’un ardından..

Ezgi Erdem —  2 Mayıs 2014 — Yorum bırakın

Nefeslerin tutulduğu Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük hackathonu Battle Hack geçtiğimiz hafta sonu Sait Halim Paşa Yalısı’nın boğaz manzarasında PayPal tarafından düzenlendi. 24 saat boyunca geliştiriciler, PayPal API ya da Braintree ve Venmo SDK‘yı içeren ve yerel/global bir probleme çözüm niteliği taşıyan bir uygulama geliştirdiler.

İlk olarak 2013 yılında düzenenlenen Battle Hack’in bu seneki ayağında Türkiye’nin de yer alması developer camiasının yüzünü güldürdü. Boğaza karşı düzenenlenen ilk etkinlik olan Battle Hack diğer etkinliklere olan beklentiyi büyük ölçüde arttırarak şimdiye kadar yapılmış en başarılı hackathon olarak geliştiricilerin gözdesi oldu.

Etkinliği farklı kılan, sağlam bir bütçeyle en fazla ne yapabiliriz sorusunun tüm cevaplarının orada olmasıydı. İnsanların şehir dışından gelmelerinin otobüsle karşılanması peşi ıra İstanbul içinden gelecekler içinde otobüs ayarlanmıştı. Masajdan, açık büfeye, boğaza karşı gece yarısı yapılan sucuk-ekmekten insanlar tam uyuyacakken verilen çorba servisine, çiğ köfteden boğazda barbeküye, yerli yabancı tüm içeceklerden her çeşit tatlıya meyveye kadar herşey düşünülmüştü. Survival Kit (uyku gözlüğü, şampuan, sabun vb.) ile yarışmacıların hayatta kalmalarına dair herşey minik bir kutuya sığdırılmıştı.

İlk gelen 25 kişiye leap-motion verilecek olması insanların etkinliğe geç kalmamasını da sağlayarak yarışmacılara henüz yarışma başlamadan verilebilecek en güzel ödülü verdiğini düşünüyorum.

Yarışmacılar sıkıldıkça boğaz havası almaya çıktılar; her çıktıklarında yeni bir sürpriz ile karşılaştılar. Kimi zaman közde mısır kimi zaman sucuk ekmek kimi zamansa yunus görüntüleri ile karşılaştı, yunuslara şahit olmam çok keyif vericiydi. Bunlar insanın içini hem ısıtan hem de hava alırken üşümesine engel olan şeylerdi.

Hiç birşeyin hiçbir zaman bitmediği bir yarışmaydı. Bir kere hediyeler asla bitmiyordu.. Başlangıçta leap-motionlarla başlayan hediye faslı ilerleyen zamanlarda en çok tweet atana da ödül verilerek devam etti. Müzik hiç kesilmedi böylece enerji her daim yüksekti, yemek şöleni 7/24 devam etti bir kere macaronlar hiç bitmedi J Ayrıca kapıları herkese açıktı, yarışmacı olun ya da olmayın gidip izleyebiliyordunuz.

Paypal’ın destek ekibi mükemmeldi, bizim SDK’ımızı kullanın deyip bir kenara çekilmediler ve programlama konusunda tüm ekiplerin her sorununa çözüm buldular. Her grup ile bire bir ilgilenmeleri yarışmacılarla aralarında harika bir bağ kurdu. Yarışma sonunda herkes gülen yüzlerle oradan ayrıldı.

Gelelim sunumlara, sunum formatı çok farklı ve başarılıydı. PayPal tüm ekiplere 10 dakika ayırdıktan sonra 2 dakikalık ön sunum (prova) yaptırdı. Sonrasında jüriye yapılan sunumlar 2 dakika olduğu için kimse sıkılmadı ve 30 adet sunum bir anda bitiverdi.

Çoğunlukla PayPal aracılığıyla yardım üzerinde gerçekleşen projeler arasında birinci, ailelerin çocuklarına verdikleri harçlıkları PayPal ile sağlamalarını ve yapılan harcamaları takip edebilmelerini sağlayan Piggy Bank oldu. İkinciliğini geliştirdiği FitPay uygulamasıyla Project 23 aldı ve üçüncü olan ekip ise, e-ticaret projesiyle DMT ekibi aldı. Battle Hack Geleceği Yazanlar özel ödülü HattleBack ekibinin Knowly uygulamasına giderken, Rooster ise Microsoft kazananı oldu.

BattleHack İstanbul birincisi olan Piggy Bank, Viking baltası ve Amerika seyahatine hak kazanarak ‘Türkiye’nin En İyi Geliştiricisi’ ünvanıyla ABD-Kaliforniya-San Jose’deki büyük finale katılmaya hak kazandı. Burada tüm ülkelerin finalistleri 100 bin dolarlık büyük ödül için mücadele ederken, ikincilik ödülü PS4, üçüncülük ödülü ise 100 dolar değerinde sürpriz bir ödül olacak.

Bol Hackathonlu haftalara 🙂

Ezgi Erdem

Posts Twitter Google+

Matematik-bilgisayar bölümünden taze mezun. Bir kodlama geçmişi var fakat tasarım yapmayı, topluluk yönetmeyi ve iş geliştirmeyi tercih ediyor. 3 girişimi var üçü de başarısızlık hikayesi oldu, deneyim edinmeye bayılıyor. Yazı yazmayı, yeni yerler ve insanlar keşfetmeyi seviyor. Öğrenmeye ve öğretmeye aşık.

No Comments

Be the first to start the conversation.

Yorum yapmak için