Bir DevFest Women Hatırası

Gülçin Yıldırım Jelínek —  16 Mart 2014 — Yorum bırakın

2 Mart 2014 Pazar günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde daha önce buradan [1][2] duyurduğumuz DevFest Women Etkinliği gerçekleşti. “Parfüm kokan teknoloji etkinliği” olarak aklımıza kazınan festival tadında bir DevFest ile çok keyifli bir haftasonu geçirdik. Blog yazarlarımızdan Elif ve ben konuşmacı olarak; Mecal, Bilge ve Nesrin de ziyaretçi olarak etkinlikteydi. Bizimle konuşmak isteyenlere Kadın Yazılımcı oluşumunu anlattık, sunumlarda birbirimizi izleyerek destek olduk ve çok güzel bir hatıraya ortak olduk. Bu etkinlik sayesinde aramıza katılacak kadın yazarlar bulduk, yakın zamanda daha geniş bir yelpazede daha çok içerik ile karşınızda olacağız.

Konuşmacıların %50’sini konuşma yapmaya ikna ettiğinden şüphelendiğim Osman, bana da bir mesaj attı ve konuşmacı arandığından bu şekilde haberim oldu. Konuşma başvurusu yapmak için mail attığımda, GDG Istanbul ekibi bana konuşma yapmam için gerekli ayarlamaları yapacaklarını, aynı zamanda bu etkinlikte görev alacak gönüllü kişilere ihtiyaçları olduğunu, onlara yardım edip edemeyeceğimi sordular. Buradan sonrası çok keyifli ve güzel bir süreçti benim için. Çok çalışkan ve organizasyon yapmak konusunda çok başarılı birçok kadın ile tanıştım ve işlerin nasıl güzel yürüdüğüne şahit oldum. Birbirini daha önce hiç görmeyen, belki ilk kez bu etkinlik hazırlık sürecinde tanışan kadınlar, çok çabuk plan yapıyor ve yaptıkları bu planları hızlıca uygulayabiliyordu. İş çıkışı yorgunluğu, sınav-proje demeden hangout yapıp bize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyorduk. Bu süreçte Nilay‘ın adını zikretmeden geçemeyeceğim; konuşmacılar, duyurular, mekanın organizasyonu, sponsorluk bulma çabaları, sitenin yapılması, tasarımlar vs akla gelebilecek ne varsa tek tek ilgilendi ve yapılması gereken işlerde destek alması gereken kalemleri bize uygun bir şekilde dağıttı. GDG ekibinin (GDG Istanbul, GDG Eskişehir, GDG Ankara…) yüksek motivasyonu, işi başarma konusundaki azimleri beni de çok etkiledi ve elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştım, çok ufak da olsa katkı sağlamak ve bu güzel etkinliğin oluşumunda bir payımın olduğunu düşünmek gerçekten tatmin ediciydi ve sonuç beklediğimden de iyi oldu. Bu etkinliğin gerçekleşmesine katkıda bulunan, organizasyonda emek sarfeden herkese ve destek veren öğrenci kulüplerindeki arkadaşlara da bir kez daha teşekkür ederim.

Etkinlik günü benim için bir panayır günü gibiydi. Panayır demişken cupcake’leri es geçmek olmaz 🙂

photo

Konuşmacıların bulunduğu odaya gelen bir kutu cupcake için Yummy Cupcakes‘e yeniden teşekkürler 🙂

photo (1)

Etkinliğin renkli objelerinden biri de anı fotoğrafı çerçeveleriydi (kendim organize ettim diye söylemiyorum 🙂 ) ve birçok neşeli anımız oldu. Hayalimizdeki tasarımı yarattıkları için de Bade Bakery‘ye tekrar teşekkürler.

photo (2)

photo (4)

Panayır derken esas kastettiğim tabiki cupcake,çerçeve vs değildi 🙂 Bazı arkadaşlarımı sadece bu etkinlikler sayesinde görebiliyorum ve konuşup görüşebilmek için mükemmel bir fırsat haline gelebiliyor, işin festival yanı da bu bence. Öğrenci arkadaşlara naçizane önerim vakit buldukça bu tip etkinliklere katılmaları, sektörde tanımak istedikleri isimler ile bu sayede tanışıp onlara danışmaları, verecekleri tavsiyelerden yararlanmalarıdır. İş hayatında yaşanan gelişmeleri, karşılacakları sorunları, çalışacakları ortamları önceden öğrenmeleri yararlarına olacaktır. Fikrimce, ne yapmak istediklerine karar verme aşamasında sektörün içindeki kişilerden bilgi almak kadar sağlam bir yol daha mevcut değil. Tanışacakları bir kişi, alacakları bir tavsiye önlerinde yeni kapılar açılmasını sağlayabilir, tüm bunlar yapmak istedikleri şeyler için ilham verici bir hareket olabilir. Zaten yeni teknolojileri ve bu teknolojiler üzerindeki deneyimlerini anlatan konuşmacıları dinlemek de yeni yeni konulara yönelmelerini sağlayacaktır ve neler öğrenip kendilerini nasıl geliştirmeleri gerektiği konusunda fikir verecektir. Böyle bir etkinlikte geçirilmiş bir haftasonu hayatınızda hiç ummadığınız kazanımlara yol açacaktır. Aynı şeyin çalışan arkadaşlar için de geçerli olduğunu düşünüyorum, kariyer fırsatları yüksek olasılıkla boş vakitlerinde kendini geliştiren ve yeni bağlantılar oluşturanların karşısına çıkıyor çünkü çaba göstermeden hiçbir şey kazanılmıyor. Bana kalırsa tüm bunlardan dolayı bu etkinliklerin daha sık olması için hepimiz elimizden geleni yapmalı, sektörün gelişmesine katkı sağlamalı ve yeni gelenleri yönlendirmeliyiz.

Artık etkinlik gününden biraz bahsedeyim. Sunum hazırlamayı son güne kadar (!) tamamlayamadığımdan sunum saatime kadar olan oturumları da kaçırdım ne yazık ki. Aralarda arkadaşlara (Sezgi & Gökçe çiftine ve İbrahim‘e teşekkürler) sunum yapıp, sunum hakkındaki fikirlerini alıp sunumu geliştirdim, bir anlamda yararıma oldu diyebilirim. Sunumum Postgres üzerineydi kısaca “Postgres çok güzel!!” diye özetleyebiliriz 🙂 Hedefim Postgres’in bilinirliğinin artması ve insanları Postgres’i kolayca öğrenebileceklerine ikna etmekti. Bu sebeple Postgres’i anlamak üzerine, Postgres’in güçlü yönlerine de değinerek 25 dakika konuştum. Buradan çıkardığım ilk sonuç, ben PostgreSQL’i 45 dakikadan az anlatamazmışım, tam ısınmıştım ki sürem bitti ve 5 dakika kadar diğer arkadaşımın süresinden çaldım, özür diliyorum Ayşegül.

Sunuma gelecek olursak, tek başıma ilk kez Postgres anlatacağım için açıkçası biraz endişeliydim. Salon 100 kişilikti ve salona girdiğimde koltukların dolduğunu ve sunumu ayakta dinleyecek insanların olduğunu gördüğümde hem mutlu oldum hem de heyecanlandım 🙂 .

yasarhocapostgres

Bu güzel anı hatırlatan bir fotoğraf olsun burada istiyorum, bunun için Yaşar Hoca‘nın fotoğrafını kullandım. Etkinliğin benim için en büyük kazanımlarından biri kendisiyle tanışıp, sohbet edebilmek oldu.

Sunum yapma meselesine dönersek, geçen yıl Özgür Yazılım ve Linux Günleri‘nde Startup Kitchen (eski Tart) veri tabanı yöneticisi Emre Hasegeli ile “Veri Dağıtma Yöntemleri” sunumu yapmıştık fakat bu yıl ilk kez kendi başıma teknik bir sunum yapıyordum. İzleyicilerin arasında arkadaşlarımı (beni yalnız bırakmadıkları için hepsine tekrar teşekkürler) görünce heyecanım azaldı ve sunumu rahatça tamamlayabildim, daha çok şey anlatabilmek için biraz hızlı konuştum sanırım yorulduğumu ve nefesim gittiği için sesimin titrediğini duyumsadım 🙂 Biraz daha tecrübe ve daha bol zaman ile bunları aşarım diye düşünüyorum, sunumu dinlemek için zaman ayırıp gelen herkese buradan bir kez daha teşekkür ederim. Sunumumu incelemek isterseniz şu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Sunumu yeniden dinlemek isteyenler olursa (DevFest’te %30’unu anlatabilmiştim 🙂 ), bu sunumu daha çok geliştirip biraz daha detaylandırarak Mayıs ayında bir başka etkinlikte daha anlatacağım. Program henüz belli olmadığından sizinle hangi etkinlik olduğunu şimdi paylaşamıyorum ama zamanı geldiğinde buradan onu da duyuruyor olurum.

Sunum sonrasında görevi tamamlamış olmanın verdiği neşe ile soluğu etkinlik alanının bir diğer yıldızı Codemodeon ekibinin DevFest Women için hazırladığı Tatlı Avı oyununda aldım.
Kendini uçak sanan DBA’i aşağıda izleyebilirsiniz 🙂 Bu eğlenceli oyun için Codemodeon geliştiricilerine de tekrar teşekkürler.

Biraz eğlendikten ve sunum hakkında gelen soruları kahve molalarında yanıtladıktan sonra Elif‘in DevOps sunumunu izlemeye koştum. Konuya olan hakimiyeti ve konuya aşina olmayanlar için anlaşılır sunumu ile günü güzel bir biçimde sonlandırdık.

photo (3)

Yazının sonunda bir kez daha yineliyorum, keşke böyle organizasyonlar daha çok olsa ve kendimizi sürekli geliştirebilsek ve yenilikleri takip edebilsek. Etkinlik benim için çok keyifliydi, umarım bir sonraki etkinliklerde hep birlikte, burada karşılaştığımız eksikliklerin üstesinden geliriz.

Gülçin Yıldırım Jelínek

Posts Twitter

Gülçin annelik için verdiği araya Thales şirketinde Devops ve Otomasyon Mühendisi olarak iş bulup bir son verdi. Son 10 yıldır PostgreSQL, yazılım otomasyonu ve bulut mimarileri üzerine çalışıyor. Tallinn Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Sistem Mühendisliği üzerine yüksek lisans yaptı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği lisans mezunu. PostgreSQL Europe yönetim kurulunda bulundu ve hala toplulukta konuşmalar yaparak ve konferanslar organize ederek aktif olarak çalışmakta. Şu an Prag'da yaşıyor ve Prague PostgreSQL Meetup'ı organize ediyor. Kadın Yazılımcı kurucu üyelerinden biri olmaktan gurur duyuyor.

No Comments

Be the first to start the conversation.

Yorum yapmak için