Eskişehir DevFest Student Ardından

Hilal S. Yıldız —  4 Mayıs 2014 — Yorum bırakın

Bu Cumartesi heyecanla beklediğim ve ilk defa düzenlenen DevFest Student etkinliğindeydim.

DevFestStudentSlider

Etkinliği düzenleyen Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Kulübü ve +GDGEskişehir ile dünyalar tatlısı +Gülçin desteğiyle haberleşip bir stand rica etmiştik. Kongre salonuna girdiğimde masamız hazırdı bile. Posterimiz asıldı ve hemen etkinlik bilgilerini ve kartlarımızı alıp ikinci sunuma yetişebildik.

İkinci sunum +Ezgi Erdem’in In a relationship with social media idi. Bir zamanlar çok popüler olan meme kanseriyle ilgili Facebook kampanyası örneği süperdi. Hatırlarsınız, eve girince çantamızı nereye koyduğumuzu paylaşıyor ve bu kampanyadan haberdar olmayanlarda ilgi uyandırıyorduk. Bu kampanyanın sonucunda erkeklerin de meme kanseri olabileceğini öğrenmiş olduk. Bu örneğin ardından sosyal medyanın yanlış kullanımına değindi Ezgi. Benim de bir ara kafama taktığım çok takipçi olayının aslında bazen gereksiz ve niteliksiz olabileceğini anlattı. Sunumun sonunda ise Ben & Jerry’s reklam kampanyasından bahsetti. Sunum alkışlarla bitti ve arada yine standımıza dönüp kadın yazılımcıyla ilgili soruları almaya başladım. Erkek arkadaşlar da çok ilgiliydi, öneriler sunanlar, bizlerle hackathonlar düzenlemek isteyenler bile vardı. Aradan sonra üçüncü sunumumuza geçtik.

Rıza Selçuk Saydam önce kendini tanıttı sonrasında ise bize A/B testing ile ilgili bilgiler verdi. A/B testing kavramını daha önceden duymuştum ama uygulamamıştım. A/B testing, anladığım kadarıyla bir ürün ya da sürecin kullanıcı deneyimi ile şekillendirilmesi. Örneğin; ben bir web sitesi oluşturuyorum ve bir arkadaşımı çağırıp web sitemde gezinmesini istiyorum. Ondan aldığım dönütlerle birlikte butonlarda, renklerde yani çoğunlukla tasarımda revizyonlara gidiyorum. Tabi Rıza’nın da dahil olduğu Nokta Medya ve İzlesene ekibi bunu profesyonel bir şekilde geniş kitlelere uyguluyorlar. Ama bizim de günlük hayatta yaptığımız bir şey A/B Testing. Yine alkışlarla biten bu sunumun ardından ara verdik ve Kadın Yazılımcı masamızda yerimizi aldık, tanıştık, kaynaştık fotoğraflar çekindik.

WP_20140503_007

Dördüncü oturum Ebru Akagündüz’ün Ruby ve Gtk3 sunumuydu. Ruby dili hakkında kulaktan dolma bilgilere sahip olmama rağmen cesaretimi topladım; gittim, dinledim. Teknik kısmını pek fazla anlayamadım ancak Ebru Gtk3 ile ilgili ilk doküman hazırlayanlardan. “İşte, Kadın yazılımcının gücü!” diyerek bu oturumu da alkışlarla bitirdik.

Öğle arasında networking etkinliklerimiz devam etti. Kuru pastalar, kahveler, sandviçler ve en güzeli de Redbulllar ile enerjimizi topladık. Öğleden sonraki ikinci oturum ise Tarık Keleştemur ile Nesnelerin İnterneti: Yeni Bir Çağ sunumuydu. Tarık bize nesnelerin internet üzerinden kontrolüyle ilgili donanımsal ve yazılımsal bilgiler verdi, videolar izletti. Gerçekten çok ilgi çekici ve eğlenceli bir sunumdu.

Son oturumumuz ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi – ÇOMÜ öğrencilerinden ve yazarlarımızdan olan +Aybüke ve Gülşah’a aitti. Bize Linux çekirdeğine nasıl katkı verileceğini kendilerinin OPW başvuru süreçlerinin adımlarını göstererek anlattılar. +Esra’dan methini duyduğum +Necdet hocamızı da orada görme fırsatı buldum. Hatta bizim hocalarımız da keşke böyle olsaydı diye hala düşünüyorum, neyse biz destekçi oluruz artık öğrencilerimize ileride. OPW sürecine dahil olan dünyadaki 21 kadından ikisini gördüğüm için çok mutlu oldum. Alkışlarla son oturumumuzu da bitirdik.

Etkinlik baştan sona çok eğlenceli ve bilgilendiriciydi. Bazı oturumlar çok teknik olmasına rağmen dinlerken ve sunum sonunda yapılan tartışmalardan çok keyif aldım. Ezgi ve Bahadır’ın samimiyeti için onlara çok teşekkür ediyorum.

Önümüzdeki etkinliklerde görüşmek üzere,

Kadın Yazılımcıyla ve hoşça kalın 🙂

Hilal S. Yıldız

Posts Twitter Google+

Lisede bilgisayar, lisansta ise Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü mezunuyum. Şimdilerde Anadolu Üniversitesi'nde Uzaktan Eğitim alanında yüksek lisans yapıyorum. Özel olarak mobil teknolojiler ve öğrenme yönetim sistemleriyle ilgileniyorum. Şu aralar çalışmıyor; araştırıyor araştırıyorum.

No Comments

Be the first to start the conversation.

Yorum yapmak için