Geleceği Yazan Kadınlar

Sümeyye Görgülü —  8 Ağustos 2017 — Yorum bırakın

Selamlar,

Çok uzun zaman oldu bir şeyler yazmayalı. Aklımın bir kenarında hep olmasına rağmen bir türlü oturup başına geçemedim. Evlendim, il değiştirdim kısacası hayatımda çok fazla şey değişti. Bu köklü değişikliklere henüz ayak uydurmaya başladım. Umarım bir daha ki yazının arası bu kadar uzun olmaz 🙂

Yaklaşık 1.5 yıldır İzmir’de yaşıyorum. Maalesef burada bilişim sektörüyle ilgili çok fazla etkinlik olmuyor. (Öncesinde İstanbul’da yaşadığım için bana çok az geliyor olabilir). Ben ise bilişim ile ilgili etkinliklere, seminerlere katılmayı seven biriyim. Bu süre boyunca sosyal medya aracılığıyla 1-2 etkinlikten haberim oldu. Ama kişisel sebeplerden dolayı katılamadım. Yaklaşık 2 ay önce Turkcell Geleceği Yazanlar sitesinde Geleceği Yazan Kadınlar projesinden haberim oldu.

Projenin detaylarını inceledikten sonra başvurmaya karar verdim. Yaklaşık 2.5 yıldır aktif bir şekilde çalıştığımı düşününce kabul edileceğimi düşünmüyordum. Çünkü projeye katılmak için bilişim alanında herhangi bir tecrübe aranmıyordu. Lise mezunu, üniversite öğrencisi veya mezunu olan 18 yaşındaki kadınlar; Android-101 eğitimini tamamlayıp, sınavı geçtikleri takdirde başvurabiliyordu. Eee o zaman neden başvurdun diyebilirsiniz. Proje kapsamında kadınlara Android eğitimi verilecekti. Şimdiye kadar mobil hep merak ettiğim bir alandı ama içerisine tam olarak dahil olamamıştım. Zaman zaman internetten araştırıp çalışıyordum, eğitim videoları izliyordum. Bu kadarı yeterli gelmiyordu ve bu eğitimin çok faydalı olacağını düşündüm. Başvuru sonuçları açıklandığında adımı da listede gördüm.

Peki kimdir bu Geleceği Yazan Kadınlar? 
“TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Turkcell işbirliğinde başlatılan Geleceği Yazan Kadınlar Projesi’nin amacı kadınları yazılım konusunda eğiterek, mobil uygulamalar geliştirmelerine destek olmak, kadınların bu alanlardaki istihdam kapasitesini ve girişimciliğini artırmaktır. Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar Android uygulama geliştirme eğitimleri hem online olarak hem de projenin düzenlendiği illerde sınıf içi verilecektir. Eğitimlere ek olarak öğrencilere teknik danışmanlık ve proje danışmanlığı verilecektir.” Detaylı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz. Sanırım 18 ilde eş zamanlı olarak başladı eğitimler. 1000 kişilik kontenjan da sonrasında arttırıldı diye hatırlıyorum. Tüm bu eğitimler tamamen ücretsiz.

10-11 Haziran tarihinde ilk sınıf içi eğitimimizi aldık. Sınıfın büyük kesimi öğrencilerden ve yeni mezunlardan oluşuyordu. Benim gibi bilişim sektöründe çalışan da vardı, Akademisyen de. 🙂 Ortak noktamız ise Android ile Uygulama Geliştirme isteğimizdi.

İlk sınıf içi ders benim için pek kolay geçmişti, temel düzeyde Android bilgim vardı zaten. Öğrenciler takip ederken birazcık zorlandılar. Ama öğrenciyken böyle bir etkinliğe katılmayı çok isterdim, çok şanslılar bence. Sınıf içi eğitimi tamamladıktan sonra, bir üst seviye eğitime katılabilmek için, Turkcell Geleceği Yazanlar’da bulunan Android Eğitiminin sınavını geçmek gerekiyordu.
İlk hafta eğitime katılanlar;  Android-201 sınavını geçebilirlerse bir sonra ki hafta olan eğitime katılma hakkı kazanıyorlardı.Toplamda 4 seviye bulunuyor. Sınıf içi eğitimler 8-9 Temmuz tarihinde tamamlandı. Maalesef ben son haftaya katılamadım özel sebeplerden dolayı. Şimdi 1.5 aylık proje geliştirme sürecine girdik. Henüz ben projeme başlayamasam da aklımda bir kaç şey var.

2.hafta devam eden eğitim gerçekten de çok verimliydi. Yeri geldiğinde ben de zorlandım. Videolardan izleyip de anlamadığım pek çok konuyu detaylı bir şekilde öğrenmiştim. Bu projenin bence en güzel yanı toplamda 3 hafta sonu süren sınıf içi eğitimleriydi. Öğrenciler ve yeni mezunlar için çok büyük fırsat.

Sınıf eğitimlerinin bir kısmı Ege Bölge Sanayi Odası’nda gerçekleşti. Bu binada toplamda 3 sınıf vardı ve sınıfların fiziksel koşulları güzeldi. Bizim binamızda ki 3 eğitmen de erkekti. İçlerinde en az bir kadın eğitmen olmasını isterdim. Ama tüm eğitmenlere bakıldığında içlerine çokca kadın eğitmen olduğu görülebilir.

Turkcell ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ‘na böyle bir projeye imza attıkları için çok teşekkür ediyorum.

Sümeyye Görgülü

Posts Twitter

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yazmayı,paylaşmayı seviyor.

No Comments

Be the first to start the conversation.

Yorum yapmak için