Kullanıcı Arayüzü Tasarlarken Unutmamamız Gerekenler

Ezgi Erdem —  11 Ocak 2017 — Yorum bırakın

Bugün size tasarımın olmazsa olmazı olan isimlendirmelerden ve bazı temel kurallardan bahsedeceğim. İsimlendirme olayını çok basite indirgiyor olabilirsiniz. Yazacağımız alt tarafı bir pop-up başlığı ya da buton adı deyipte geçebilirsiniz fakat bu isimlendirmeler uygulamanızın akışını destekleyen tasarımın bir parçasıdır. Mutlu kullanıcılara giden yol aşağıdaki maddelerin bilincinde olmaktan geçiyor.

  • Sistem durumunuz görünür olsun.
    Kullanıcıyı o an yaptığı aksiyon ile ilgili bilgilendirmelisin. Örneğin; kulllanıcı fotoğrafların yüklenmesini bekliyorsa, bulunduğu ekrana fotoğraflar yükleniyor bilgilendirmesini yazmalısın.

  • Çok teknik olmayın, günlük dil kullanın.
    Bilgilendirmeler de kullanıcı dilinde olsun. Örneğin; kullanıcının üyelik bilgileri D950 tablosunda tutuluyor ise profilinde değişiklik yaptığında kullanıcıya “D950 tablonuz güncelleniyor” yerine, “Profil bilgileriniz güncelleniyor” diyebilirsin.

  • Hata mesajlarınız anlaşılır ve yönlendirici olsun.
    Index hatası gibi teknik hata terimleri kullanmamaya özen göstermelisin. Örneğin; şifresini hatalı giren kullanıcıya “Hata! Eksik/yanlış giriş yaptınız.” gibi cümleler kurup hatanın ne olduğunu anlatmayan ve anlatım bozukluğu olan cümleler kurmayın. Bunun yerine “Geçersiz bir e-posta adresi girdiniz, lütfen e-mailini kontrol edip tekrar dene”, “Bu e-mail adresi ile üyelik bulunamadı” mesajı ile birlikte üye ol butonu ekleyebilirsiniz böylece hem doğru bilgiyi vermiş hem de yönlenlendirmiş olursun.

  • Hata mesajı iyileştirmek yerine hataya yer bırakmayacak bir ürün akışı çizmeye özen gösterin.
    Ürünü iyileştirip, kullanıcının hata yapmasını engelleyin. Kullanıcılarınız, üyelik formu doldururken eksik bilgi girdiniz gibi hataları elbette ki alacaktır. Burada engelleyemeceğiniz durumlardan bahsetmiyorum. Kullanıcı üyelik formu doldururken numara gireceği alana text yazdığında ona “Lütfen rakam giriniz” hata mesajını çıkarmayın. Bunun yerine rakam girilecek alanlarda numerik klavyeyi açık getirin, o input için klavyeyi normal mod’a getirmesini de kitleyin. Böylece istese de rakam yerine harf giremeyecektir 🙂
  • Standartlara uygun kelimeler olsun.
    Örneğin her yerde bir sonraki aksiyon için “Devam Et” kullanılıyorsa sen “Sonraki” yazma. Herkes hata pop-up’larının başına Hata! yazarken sen gidip Ooooopss! yazmamalısın! 🙂

  •  Kullanıcı kendini her zaman rahat hissetsin.
    Herhangi bir durumda exit butonu ile uygulamadan çıkış yapabilsin.

  • Kullanıcının balık hafızası oldugunu unutmayın ve recall (yeniden isimlendirme) yapın.
    Örneğin harita kullanarak bir aksiyon alıyorsa, Şimdi buradasın demeyi ihmal etmeyin, nereden geldiğini de geri döneceği butona yazın (Back demek yerine Listeye Dön diyerek kullanıcıya o adıma listeden geldiğini hatırlatın). Akış tasarlarken her daim kullanıcının balık hafızalı olduğunu bir kenara not alın :

     balik-hafiza

  • Esnek olun.
    Herkese hitap etmeyi deneyin. Bu birçok uygulama için çok zor bir durum ama yapabiliyorsanız her kullanıcıya hitap etmeye çalışın. Bunun için de kullanıcılarınızın segmentini iyi tanıyın ve ona göre aksiyon alın, biliyorsunuz ki en başarılı firmalar kullanıcılarına kişiselleştirme deneyimi (kullanıcıya özel olduğunu hissettirir) sunanlardır. Biraz fazla derine girmiş olabilirim aslında ilk etapta şunu yapsanız yeterli: iki tip kullanıcınız var diyelim. Biri ‘advanced’ biri ‘basic’ olsun. Basic kullanıcı kitlesine her butona erişimi kolaylaştırıp, tüm aksiyonları alabilmesini sağlarken,  Advance kullanıcılarınız için hızlı erişim şekli, örneğin ‘hot keys’ ekleyebilirsiniz. Sadece basic kullanıcıya hitap edip, advance kullanıcının sıkılmasına izin vermeyin. Kıssadan hisse, Hızlandırıcı menünüz de olsun ama basic kullanıcı da aradığını bulabilsin.

  • Estetik ve minimal olun.
    Çok klişe olacak ama “Simple is the best” felsefesini benimseyin. Gereksiz olan herşeyden uzak olun, aksiyon ve akış için ne gerekiyorsa sayfada sadece o elementler olsun.

  • Yardım ve dökümantasyon menünüz olsun, her zaman kullanıcıyı yönlendirebilin.
    Kullanıcınız aradığını bulamadığında, dökümanınızı açtığında yönlendirme bulabilmeli. Dökümanın uzun metinler içermesindense yönlendirme linki içermesi daha makbuldur. Yardım menüsüne girdiğinde de bunun için şurayı tıklayın, şunun için şuna diye uzun cümleler sarfetmeyin; aradığına en kısa yoldan nasıl erişim sağlayabileceğini kullanıcıya doğru bir dil ile sade bir biçimde anlatın.

Arayüz tasarlarken bu ince noktalari gözden kacirmamanizi umuyorum. Mutlu kullanicilar sizinle olsun!

Ezgi Erdem

Posts Twitter Google+

Matematik-bilgisayar bölümünden taze mezun. Bir kodlama geçmişi var fakat tasarım yapmayı, topluluk yönetmeyi ve iş geliştirmeyi tercih ediyor. 3 girişimi var üçü de başarısızlık hikayesi oldu, deneyim edinmeye bayılıyor. Yazı yazmayı, yeni yerler ve insanlar keşfetmeyi seviyor. Öğrenmeye ve öğretmeye aşık.

No Comments

Be the first to start the conversation.

Yorum yapmak için