LPI

Esra Altıntaş —  12 Nisan 2014 — 5 Comments

Selamlar,

Geçen sene başlayan LPI serüvenimiz hakkındaki bu yazıyla  buradaki ilk yazıma başlamak istedim. Önce LPI dan bahsedeyim isterseniz.

LPI bir sertifika programı, LPIC-1, LPIC-2 ve LPIC-3 diye sırasıyla alabileceğimiz 3 düzeyi var. LPIC-1 giriş seviyesi, Linux profesyonelleri için “junior” seviyesi olarak geçiyor. Bu sertifikayı almak için önce Lpi 101 sınavına girip bu sınavı başarıyla geçmek ardından Lpi 102 sınavını başarıyla geçmek gerekiyor. Sınavda 60 soru var yaklaşık 40 soruya doğru yanıt vermek gerek, bu da 500-800 arası bir puana karşılık geliyor. En yüksek puan 800. “Junior” düzey olarak geçtiğine bakmayın bu sınavları geçmek için gerçekten çalışmak gerekiyor. LPIC-2 Linux profesyonelleri için ileri düzey olarak geçiyor. Bu sertifikayı almak için de Lpi 201 ve Lpi 202 sınavlarını başarıyla geçmek gerekiyor. LPIC-3 ü alınca da artık Linux gurusu oluyorsunuz. Bu sertifikayı almak için de Lpi 300, Lpi 303 ve Lpi 304 sınavlarını başarıyla geçmek gerekiyor. Tabiki üst düzey sertifikaları almak için önce onun alt seviyelerindeki sertifikaları almış olmak gerekiyor. Bu sertifikalardan herhangi birini aldığınız zaman SUSE size kendi sertifikasını gönderiyor.

Geçen sene Necdet Yücel hocamızın bizi yönlendirmesiyle Çanakkale’den ve İstanbul’dan bir kaç arkadaş ilk olarak Lpi 101 sınavına hazırlandık ve girdik. Bu sınavı başarıyla geçtik sonra da bu sene içinde Lpi 102 sınavına girdik. Bu 2 sınavı başarıyla geçtikten sonra bir çoğumuz şuan LPIC-1 sertifikasını aldık. Bu sertifikayı aldıktan sonra SUSE de isteyenlere kendi sertifikasını gönderdi. Böyle çok kolaymış gibi yazdığıma bakmayın, gerçekten çok çalıştık. 🙂

Şimdi sırada Lpi 201 sınavı var. Bu sınavdan sonra da sırasıyla diğer sınavlara hazırlanıp girmeyi düşünüyoruz. Bu sınavlara hazırlanırken gerçekten Linux ve Sistem Yönetimi konusunda insan çok şey öğreniyor. Sınava girmek isteyenler girebilir. Ama sınava girmeseniz bile https://www.lpi.org/linux-certifications buradaki konulara çalışmak size çok şey katacaktır.

Sevgiyle kalın 😉

 

Esra Altıntaş

Posts Twitter Facebook

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisi. Özgür yazılımcı. Yemek de yapar türkü de söyler kod da yazar.

5 responses to LPI

  1. Hazırlanırken kullanılabilecek türkçe kaynak mevcut mu acaba. Yoksa sadece ingilizce kaynaklar mı var. İkinci olarak sınavlar ingilizce mi oluyor acaba :/

    • Biz İngilizce bir kaynaktan yararlandık. Sınavlar ingilizce oluyor; ancak 101-102 Türkçe’ye çevrilmiş bir şekilde geldi. 201 ingilizceydi. Bir sorunun 2-3 doğru cevabı olabiliyor.

  2. Tavsiye edebileceğiniz ya da illada bakmanız gereken bir kaynak var mı ?

  3. Merhaba, yakın zamanda lpi sınavlarına girdiyseniz şayet hangi merkezde girdiğinizi belirtebilir misiniz ? Sanıyorum şu an itibari ile Türkiye içinde bu sınavı üstlenecek firma yok gibi.

  4. linux giriş kursu aldım ve sınava girmek istiyorum daha cok bilgi verebilirmisiniz sınav ücretleri geçerlilik süreleri ve çalışma dump ları mevcutmudur? teşekkur ederim.

Yorum yapmak için