Bilişimci kadınları dinledik

Elif T. Kuş —  19 Ocak 2015 — 1 Comment

Cumartesi günü Google Anita Borg Bursiyerleri Topluluğu‘nun düzenlediği “Bilişimci Kadınları Dinliyoruz” etkinliği vardı. Organizasyonu GDG Istanbul yaptı. Nilay, Kadın Yazılımcı’nın da içinde olduğu için, ayrıca kibar bir insan olduğundan, bizi de organizatörlerin arasına koydu.

Etkinlik Google’dan Özge Kökçü’nün giriş konuşması ile başladı. Miray Kaş gelememiş. Onun yerine bir video ile etkinliğe katıldı. Aynı şekilde etkinlik için yazıştığım Suzan Bayhan da video ile katıldı. İlk sunum Sabancı Üniversitesi’nden Berrin Yanıkoğlu‘nun “Akademik Çevrede Kadın Bilişimciler” idi. Önce kendinden bahsetti, akademik çalışmalarını anlattı. Arkasından akademide kadını ve akademik literatürdeki Kadın ve STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics – yani Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) konularında yapılan çalışmaları ve tespitleri anlattı. Bildiğim konulardı ama etkinlikte bunların anlatılmış olmasına sevindim. Çok da kapsamlıydı. Benim için görece yeni olan çocuk yapan kadınların kariyerlerinin olumsuz etkilenmesi idi. Kaynaklarda bu çok vurgulanmıyor sanırım. Kendisinin de çocuk doğurduğu bir sonraki senede yayınlarında ciddi düşüş olmuş. Blogda da genel olarak bu konuları açıp tartışalım istiyorum. (Hatta başlayıp bitirmediğim yedi taslaktan biri de bununla ilgili.) Sunuma burdan erişebilirsiniz. Sunumun sonunda bir dinleyici söz aldı. Kendisi, IT sektöründe yönetici olarak çalışan bir kadın. Kadınların dezavantajlı olmadığını, “yeterince çalışınca” olduğunu söyledi ve kendi başarısını örnek gösterdi. Kadın Yazılımcı meselelerine başladığımızdan beri bu düşünce ile ara ara karşılaşıyorum. Bunun için ayrı bir yazı döşeneceğim.

Arkasından Boğaziçi Üniversitesi’nden Binnur Görer ve Nadin Kökçiyan‘ın ayrı ayrı çalışmalarını anlattıkları sunumlar vardı. Koç Üniversitesi’nden Didem Unat, Paralel Donanım’ları bugünkü hali, süper bilgisayarlar ve geleceği ile ilgili konuştu. İlginç sunumlardı. Ama ben bilişimci kadınlarla bir araya geldiğimde ‘bilişimci kadın’ meselelerini dinlemek istiyorum. Kalabalıktan ayrılıp kadın kadına teknik konu konuşmak bana saçma geliyor.

Türkiye'de seneler içinde Kadın istihdamı sayıları

Türkiye’de seneler içinde Kadın istihdamı sayıları

Google’dan Özge Kökçü, Google@Woman’dan bahsetti. Amacı, daha çok kadının teknoloji sektörüne katılımını ve bu alandaki kadınların gelişimini sağlamak. Daha evvelden karşılaşmadığım değişik veriler bulmuş. Onlar ilginçti. Kendisine sık sık yönetilen sorulardan yola çıkarak Google’da yaşamı ve mülakat sürecini anlattı. Dolu dolu, ilgiyle dinlediğim bir sunum oldu. Sunuma burdan erişebilirsiniz.

Arkasından benim sunumum vardı. Ona yazının sonunda döneceğim. Benden sonra Ece Öztan ve Setenay Nil Doğan vardı. Ece ve Setenay’la Kadın Yazılımcı dolayısyla daha önce tanışmıştık toplulukçak. Ece ve Setenay Yıldız Teknik Üniversitesi’nde çalışıyorlar. “Ar-Ge ve Yenilik Alanında Kariyer Deneyimleri ve Toplumsal Cinsiyet” konulu bir Tübitak projeleri var. Hala sürüyor. Bu çalışma ortamlarında kadınların ve erkeklerin durumuna bakıyorlar. Projeyi Setenay anlattı. Projeden önce Ece, toplumsal cinsiyet ve iş hayatı ile ilgili bilgiler verdi. Tam etkinliğe uygun içerikte idi ve ilginçti. Aklımda kalan en vurucu yerler: ‘Türkiye’de çalışan kadın oranının aslında Dünya ile karşılaştırınca iyi durumda’. ‘Ama’ diye ekliyor Ece, ‘kamu politikalarına toplumsal cinsiyet gözardı edildiği için bu durum kadın istihdamı’nı olumsuz etkiliyor. Bu da Özge Kökçü’nün sunumundaki bahsettiği Kadın istihdamı sayıları ile örtüşüyor. Başka bir konu da, bir sektöre ne zaman para girişi, yatırım olsa ordaki kadın oranı düşüşe geçiyor. “Para girer, kadın çıkar.”

Bir sonraki sunum Kadın Mühendisler‘den Beyhan Tayat’ındı. Kadın Yazılımcı’yı kurarken Suzan Bayhan bana bahsetmişti. O zaman baktığımda sitelerinden artık pek ilgilenmedikleri izlenimine kapılmıştım. Sunumdan anladığım tam olarak kadınlara karşı ayrımcılığa karşı eylemler, etkinlikler yapıyorlar. TRT’nin Gıda Mühendisleri Odası’ndan bir program için bir erkek mühendis istemesiyle başlayan eylemlerini anlattı. İş ilanlarındaki cinsiyet ayrımcılığını anlattı. Çok ilgi çekici ve güzel bir sunumdu.

En son ev sahibi olarak Nilay ve GDG ekibi çıktı. Ekipten insanlar GDG’ye nasıl başladıklarını anlattılar. GDG’yi, amaçlarını, neler yaptıklarını, etkinlik organizasyonun arka tarafında neler döndüğünü anlattı. Yaptıkları kadın etkinlikleri ile ilgili istatistikler paylaştı. DevFestW’da edindikleri deneyimlerden bahsetti. Pembe web sitesi ve logoda balonlar kullanmalarının şimdi doğru bulmadıklarını söyledi. Kadın etkinliklerinin normalleşmesi gerektiğinden bahsetti. Eğlenceli, samimi bir sunumdu. Etkinlikle ilgili tüm fotoğraflara şurdan ulabilirsiniz.

Kendi sunumuma döneyim. Benim için güzel bir sunum oldu. Kadın Yazılımcı’da son bir yıldır yaptıklarımızı anlattım. Bir yıl olmadı bu arada tam. İlk toplantıyı Şubat’ta yapmışız. Son bir senenin üstünden geçtim sunumu hazırlarken. Geçen Doruk‘la yazışırken konu oldu. Gönüllü bir oluşumun en güzel tarafı kendi değer verdiğiniz şeyler için uğraşırken bir koyup beş-on konulmuş bir sonuç almak. Dolambaçlı anlattım. Herkes biraz biraz uğraşıyor. (Kimimiz daha çok tabi.) Sonuçta ortaya çıkan şey hepimizin başarısı oluyor. Şubat’ta başladığımızda yazı yazacağız dedik. Şimdi bayağı bildiğin bir topluluk olduk. Ve bütün bunlar bol ‘fazla mesai’li çalışılan IT sektöründeki insanların gönüllü çalışmaları ile yapıldı.


Kadın Yazılımcı – Created with Haiku Deck, presentation software that inspires
Ben kendimizi bir startup’a benzetiyorum. Vizyonumuz nedir, misyonunuz nedir diye sormuştu yazıştığımız insanlardan biri. Misyon, vizyon artık demode. Aslında baştan ne yapacağını çok bilemiyorsun. Bu startup dünyasında ‘bir başlayalım zamanla buluruz’ yaklaşımı daha ağırlıklı olmaya başladı. Çünkü evdeki hesap çarşıdakine uymayabiliyor. Sen birşeyle başla ondan sonra ordan ‘pivot’ edersin. Denediğin şey çalışmıyorsa, mümkünse ilk başladığından edindiğin tecrübeleri kullanarak başka birşey denersin. Bizim çalışmalarımız da öyle devam ediyor. Yazıyla başladık. Stand açalım, kendimizi duyuralım dedik. Ordan konuşma davetleri gelmeye başladı. Anadolu’ya konuşmalara gitmeye başladık. Nermin, Twitter’dan laf attı. Hop, kızlar Teknolojinin Kadınları etkinliğini yaptılar. Bir yandan biraz ‘gazla çalışıyoruz’. 🙂  Bence bu hali çok güzel.

Tabi tamamen de amaçsız değiliz. Biz Kimiz? yazısını çıkarmak için kızlara sorduğumda herkesin değişik cevapları oldu. Ama çoğumuzda ortak olan ‘genç kadın yazılımcı adaylarına ilham vermek’ oldu. O da blogun başlama sebebiydi. Onda bir değişiklik yok. Yöntem değişiyor, evriliyor sadece. Halen de ilerde ne olacağı net değil. Bu işe başlarken ‘hadi bakalım ne olacak’ diyordum. Şimdi ‘daha da güzel şeyler olacak’ diyorum. Çünkü aynı startup dünyasının anladığı gibi önemli olan projeler değil insanlar. İşi yapan ekip iyiyse doğru projeye evrileceklerdir zaten. Biliyorum ki el yordamıyla gidip bir sonraki ‘pivot’umuzu yapacağız hep beraber.

 

Elif T. Kuş

Posts Twitter Google+

Bu günlerde Cloud Infrastructure Engineer adı altında Scala Developer olarak çalışıyorum. Geçmişte mobil ve web uygulamları ile uğraştım. Python, Java, C#, Objective C, Android ve iOs ile kod yazdım. Lisansımda Kimya Mühendisliği okudum. Sonradan öğrenenlerdenim.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Django Girls etkinliği nasıl düzenlerim? Nasıl gönüllü olurum? | Kadın Yazılımcı - 12 Nisan 2016

    […] etkinlik üstünden oldu. Google Anita Borg Etkinliği. Şöyle ki, etkinlikte konuşmacı olarak Kadın Yazılımcı’yı ve yaptıklarımızı anlattım. Konuşmadan sonra Meryem, beni buldu. “Ben de aranıza katılmak istiyorum”, […]

Yorum yapmak için