Özgür Yazılım ve Linux Günleri 2014 için geri sayım başladı!

Gülçin Yıldırım Jelínek —  27 Mart 2014 — Yorum bırakın

Heyecanla beklediğimiz #oylg2014‘e sadece bir gün kaldı. Türkiye’de özgür yazılım felsefesi ile tanışmak için en ideal etkinlik budur desem abartmış olmam sanırım. Bu felsefede olan diğer etkinlik ise Özgür Web Teknolojileri Günleri, 2013 etkinliği 22-23 Kasım’da gerçekleşmişti. Her iki etkinlik de her yıl Linux Kullanıcıları Derneği tarafından düzenleniyor ve düzenlendiği üniversitenin bilgisayar toplulukları da buna destek oluyor.

Bu yılki Özgür Yazılım ve Linux Günleri Etkinliği 28-29 Mart tarihlerinde Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleşecek. Program her zaman olduğu gibi doyurucu ve güzel konular ile bezenmiş, şuradan inceleyebilirsiniz.

Kadın Yazılımcı ekibi olarak her iki gün de orada olmaya çalışacağız. Konuşup tanışmak isteyenleri standımıza bekliyoruz. Özellikle blogumuzda yazmak isteyen kadın arkadaşlar ile tanışmayı çok istiyoruz. Yapmak istediğimiz yeni işlerde bize destek olmak isteyen, fikirleri ile bizi besleyecek ve güç katacak arkadaşlar edinmek bu gibi etkinliklerin en büyük kazanımı olsa gerek.

Etkinlik açılış konuşması 28 Mart Cuma günü saat 09:40’ta başlıyor. Dolu dolu geçecek bu etkinlik için erkenden gelmeniz yararınıza olacaktır.

Öncelik vermek istediğim konuşma Avrupa Özgür Yazılım Vakfı (Free Software Foundation Europe) Başkanı Karsten Gerloff‘ün konuşması olacak. Özgür yazılım felsefe olarak kapalı, erişemediğimiz, kaynak kodunu bilemediğimiz dolayısıyla katkıda bulunamadığımız ve geliştiremediğimiz yazılımlara karşı bir tavırdır. Yazılımı biz geliştirdiğimizde herkes ürüne gelişimi aşamasında entegre olup, karşılaşılan sorunlara çözüm bulabilir. Bir projenin arkasındaki topluluğun önemi tartışılmaz derecede büyüktür ve işler şeffaf olarak ilerler. Bu noktada sadece projelerimizde değil demokrasi ve özgürlük arayışımızda da özgür yazılım teknolojisini kullanabilmeliyiz. Gelişen dünyada özgürlüklerimiz kısıtlanmamalı ve özgürlüklerimiz korunmalıdır bu bakış açısıyla teknolojiyi nasıl birleştireceğimizi anlatan bir sunum dinlemek isteyenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

29 Mart (11:00 – 11:45) Saving democracy: Turning technology into a force for freedom – Karsten Gerloff (FSF Europe Başkanı)

Yazının geri kalanında bu seneki programda neler var kısaca onlara değineceğim.

DevOps nedir, kimler kullanmalıdır, nasıl yapılır merak edenler ve Yaşar Hoca‘nın tecrübelerine keyifli bir sunumda tanıklık etmek isteyenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

28 Mart (15:00 – 15:45) DevOps: Kime Lazım, Neden Lazım? – Yaşar Safkan

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Devrim Hoca’yı PostgreSQL anlatırken dinlemek isteyenleri, programda güzel bir sürpriz bekliyor. Önce küçük Linux hayranı oğlu Güneş Deniz’i yaşıtları için Linux anlatırken izleyebilir sonra kullanışlı PostgreSQL eklentileri sunumu ile Devrim Hoca’yı izleyebilirsiniz. Eğlenceli ve öğretici bir sunum izlemek isteyenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

29 Mart (16:00 – 16:20) Çocuklar İçin Linux – Güneş Deniz Gündüz

29 Mart (16:25 – 16:45) Kullanışlı PostgreSQL Eklentileri – Devrim Gündüz

Necdet Yücel ve Doruk Fişek her yıl olduğu gibi bu yıl da deneyimleri ile ufkumuzu açacaklar. Çok sık kullandığımız ssh ve güvenliği üzerine Necdet Hoca ve Gülşah Köse bir sunum yapacak ve ardından Doruk Hoca sistem yönetimi deneyimiyle sunucular arası işlemlere değinecek. Etkinliğin en gözde sunumlarından olacağını bildiğim bu oturuma katılmak isteyenler tam saatini şimdiden not alabilir.

29 Mart (12:00 – 12:20) SSH sunucumuza nasıl güveniyoruz? – Necdet Yücel, Gülşah Köse

29 Mart (12:25 – 12:45) Sunucudan Sunucuya Nakliyat A.Ş. – Doruk Fişek

Özgür yazılım felsefesi, özgür yazılımların kullanımının yaygınlaştırılması, özgür yazılım lisansları hakkında güzel sunumlar dinlemek isteyenler aşağıdaki oturumlara katılabilir.

28 Mart (10:00 – 10:45) Her Yer Linux, Her Yer Özgür Yazılım – Adil Güneş Akbaş

28 Mart (11:00 – 11:45) Özgür Yazılım Lisansları ve Pratik Uygulanabilirliği – Akın Ömeroğlu

28 Mart (12:00 – 12:45) www.ozgurlisanslar.org.tr sitesinin amacı ve oluşumu – H. Coşkun Gündüz, Hakan Uygun

28 Mart (14:00 – 14:45) Yazılım Geliştirirken Hazıra Konmak – Hakan Uygun

29 Mart (12:00 – 12:20) Yükseköğretim Kurumlarında Özgür Yazılım Temelli Eğitimin İş Hayatında Özgür Yazılım Kullanımı Planlaması Üzerine : Fırat Üniversitesi Durum Çalışması – Sümeyye Elif Bazna, Ahmet Anıl Müngen

Açık kaynak kodlu projeler ile veri güvenliği ve şifreleme standartları hakkında bir sunum dinlemek isteyenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

28 Mart (12:25 – 12:45) GnuPG (OpenPGP) ile kişisel mahremiyetin korunması – Samed Beyribey

Graph veri tabanı nedir ve Graph veri tabanı diyince aklımıza ilk gelen Neo4j ile nasıl çalışılır merak edenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

29 Mart (15:00 – 15:45) Graph Database’ler ve Neo4j – Ömer Uğurlu

Log yönetimi yapanlar veya nasıl yapılır merak edenler, hangi açık kaynak kodlu yazılımlar ile yapılır bilmek isteyenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

28 Mart (15:00 – 15:45) ElasticSearch, Kibana ve Logstash ile Logging – Gürkan Oluç

Sürüm yönetimi nedir ve nasıl yapılır merak edenler, Git kullananlar veya giriş yapmak isteyenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

29 Mart (14:00 – 14:45) Git ile Sürüm Takibi – Ömer Özkan

Bu sene ayar (konfigürasyon) yönetimi yapmamıza olanak sağlayan 4 açık kaynaklı araç tanıtılacak, ben şu ana kadar sadece Salt ile çalıştığım için diğerleri hakkında bilgi edinip kıyaslama yapabilmek istiyorum. Konfigürasyon yönetimini profesyonelce yapabilmek için bu araçlar işimizi bir hayli kolaylaştırıyor. Bu konuya ayrılmış 4 oturum gördüğümde konunun öneminin daha da artacağını anladım. Ayar (konfigürasyon) yönetimi nedir, nasıl yapılır, hangi açık kaynak kodlu araçlar ile yapılır diye düşünen ve sistem yönetimine ilgisi olan arkadaşlar aşağıdaki oturumlara katılabilir.

28 Mart (11:00 – 11:45) Chef ile ayar yönetimi – İşbaran Akçayır

28 Mart (14:00 – 14:45) Puppet ile Linux Sistem Yönetimi Otomasyonu – Çağrı Ersen

28 Mart (16:00 – 16:45) Konfigürasyon yönetiminden fazlası: Salt – Armağan Kimyonoğlu, Erdem Bayer

29 Mart (10:00 – 10:45) Ansible: Another Basic Automation Tool – Serkan Çapkan

Açık kaynak kodlu Dev Veri (Big Data) çözümü Hadoop üzerine bir konuşma dinlemek isteyenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

29 Mart (10:00 – 10:45) Hadoop Üzerinde İlişkisel Çözümler – Özge Barbaros

Vagrant nedir, Vagrant ile geliştirme ortamı nasıl kurulur merak edenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

29 Mart (16:00 – 16:45) Geliştirme ortamı olarak Vagrant kullanmak – Emir Karşıyakalı

Metin düzenlemek istediğimizde ya da belli kurallara uyan alt metinler elde etmek istediğimizde ‘regular expressions’ yazıyoruz. Metin düzenlemek, metinlerde arama yapmak ve metinler üzerinde çalışmak istediğimizde kullandığımız komut satırı araçları ile regular expressions üzerine bir sunum dinlemek isteyenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

29 Mart (11:00 – 11:45) Regular Expressions ve Grep, Awk, Sed ile kullanımı – Koray Oksay

Dosya sistemleri ve mimarileri konusunda ilgili arkadaşlar Ceph sunumu dinlemek için aşağıdaki oturuma katılabilir.

28 Mart (10:00 – 10:45) Ceph: Ölçeklenebilir, Yüksek Performanslı ve Dağıtık Dosya Sistemi – Halid Altuner

İş takip sistemi aracı olarak açık kaynak kodlu çözümleri merak edenler ve bunu hali hazırda kullananların tecrübesinden yararlanmak isteyenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

29 Mart (14:00 – 14:45) Redmine iş takip sistemi ile şirket yönetimi – Erek Göktürk

Açık kaynak kodlu çözümler ile başarıya ulaşan projeleri dinlemek isteyenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

28 Mart (12:00 – 12:20) Bir Başarı Hikayesi: Açık Kaynak Kodlu Çözümler ile Optik Sınav Kağıtlarının TC Kimlik No Tabanlı Alarak Arşivlenmesi – Aykut Karakaya, Kerem Erzurumlu

Oyun sevenler ve oynadığı oyuna katkıda bulunup geliştirmek isteyenler aşağıdaki oturuma katılabilir.

29 Mart (15:00 – 15:45) Minecraft Oyun Sunucusuna Kendi Eklentimizi Yazmak – Cengiz Can

Startup ortamında yazılım geliştirirken açık kaynak kullanımının önenimini görmek isteyenler ve girişimciliğe meraklı arkadaşlar aşağıdaki oturuma katılabilir.

28 Mart (16:00 – 16:45) Start up’lar için Açık Kaynak Kullanımının Önemi ve Girişimci Adaylarına Tavsiyeler – Türkay Palancı, Uğur Aydoğdu, Anıl Sarper Sılaoğlu

Etkinliğe sponsor olan Airties ve Kartaca’nın sponsor sunumlarına katılmak isteyenler aşağıdaki oturumlara katılabilir.

28 Mart (12:25 – 12:45) AirTies Sürekli Tümleştirme (Continuous Integration) Ortamı – Taner Deveci

29 Mart (12:25 – 12:45) Kartaca’da Çıraklıktan Ustalığa: Skywalker’ın Gelişimi – Uğur Doğan, Selin Yetimoğlu

Etkinlik çok eğlenceli olacak ve birçok yeni şey öğreneceğiz. Ben yazarken heyecanlandım, yarın görüşürüz 🙂

Standımıza uğramayı unutmayın 🙂

Gülçin Yıldırım Jelínek

Posts Twitter

Gülçin annelik için verdiği araya Thales şirketinde Devops ve Otomasyon Mühendisi olarak iş bulup bir son verdi. Son 10 yıldır PostgreSQL, yazılım otomasyonu ve bulut mimarileri üzerine çalışıyor. Tallinn Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Sistem Mühendisliği üzerine yüksek lisans yaptı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği lisans mezunu. PostgreSQL Europe yönetim kurulunda bulundu ve hala toplulukta konuşmalar yaparak ve konferanslar organize ederek aktif olarak çalışmakta. Şu an Prag'da yaşıyor ve Prague PostgreSQL Meetup'ı organize ediyor. Kadın Yazılımcı kurucu üyelerinden biri olmaktan gurur duyuyor.

No Comments

Be the first to start the conversation.

Yorum yapmak için