PyCon İzlenimlerim

Neslihan Şirin Saygılı —  30 Nisan 2015 — Yorum bırakın

Merhaba, bu yazımda 8-16 Nisan 2015’te Montreal’de gerçekleştirilen PyCon‘a dair izlenimlerimi aktaracağım. Anlatmak istediklerimi, yazılım konferanslarına katılmak için neler gerekiyor ve yazılım konferanslarına katılmanın sağladığı faydalar nelerdir soruları ekseninde anlatacağım. Öncelikle PyCon’un ne olduğunu bir cümle ile özetlersem: PyCon, Python topluluğu tarafından, topluluk için düzenlenen ve Python programlama dilinin kullanılmasını ve geliştirilmesini amaçlayan bir etkinliktir. Etkinliğe bu yıl Montreal (Kanada) ev sahipliği yaptı ve gelecek yıl Portland (A.B.D.) ev sahipliği yapacak.

pycon

PyCon’a katılmak için ne yapmak gerekiyor?

Elbette dileyen herkes bir konferans bileti alıp bu etkinliğe katılabilir. Benim bahsetmek istediğim, böyle güzel etkinliklere katılmak isteyip bize göre çok uzak bir şehirde yapılmasının getirdiği, gerek maddi, gerek manevi olumsuzlukları aşmak için atılacak adımlar olacak. Çünkü, ben de tam olarak bu olumsuzlukların ortasındaydım, sonra geçtiğimiz yıl yakın bir arkadaşımın PyCon’a katılmak için organizasyondan destek aldığını gördüm. Evet sadece izleyici (dinleyici) olmak için bile destek görebileceğiniz bir topluluk var yanınızda. Daha da güzel olan kısmı, topluluk (organizasyon), Python topluluğu içerisinde kadın yazılımcıları cesaretlendirme amacıyla ayrı bir destek sunuyor.

Ben de geçtiğimiz sonbaharda konferansın websitesini takip etmeye başladım. Çok geçmeden maddi destek isteyenler için konferans bursu başvuruları başladılar. Başvurumu yaptım. Başvuruda neden bu desteği istediğinizi ve neden bu konferansa katılmak istediğinizi bilmek istiyorlar ve tabii kabaca hesaplanmış bir masraf analizi eklemeniz niyetinizin ciddi olduğunu gösteriyor. Benim masraf analizim sadece uçak bileti ve otel masrafı için gereken yaklaşık meblağı içeriyordu. Topluluk, ocak ayının son haftasında bana indirimli konferans bileti ve uçak bileti ve otel giderlerimi rahatlıkla karşılayacak tutarda burs verildiğini belirten bir email gönderdi. Böylece PyCon için hazırlıklara başladım. Destek alarak konferansa katılmak için yapılması gerekenleri maddeler halinde aşağıdaki gibi sıralayabilirim.

* Katılmak istediğiniz konferansları takip etmelisiniz. Konferanstan 4-5 ay öncesinde ilgili websitelerini ufak ufak yoklamalısınız. Yani Nisan’da yapılan konferans için Mart’ta işbaşı yapmak en azından destekler için verimli olmayacaktır.

* Niyetiniz ciddi ise isteğinizi dile getirmekten utanmamalısınız. Montreal’deki PyCon’a katılmak istiyorsunuz ama tanımadığınız insanlara “Benim uçak biletimi karşılar mısınız?” demeye utanıyorsunuz. Utanılacak bir durum yok. Çünkü, asıl amacınız o konferansta bulunup başkalarının bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak ve yararlanmak istediğiniz bilgiler topluluk için uçak biletinden daha değerlidir. Ayrıca kişisel görüşüm, öğrenmek için gidilecek, neredeyse her yol mübahtır.

* Bir diğer motivasyon kırıcı olarak şöyle bir sorunuz olabilir: “Bana niye destek versinler ki?” Neden vermesinler? Bu tür etkinliklerde amaç bilgi alışverişi yapmaktır. Ben konferansa katılma sebebim olarak çalıştığım konularla ilgili ilham alabileceğim bir ortamda bulunmak istiyorum demiştim ve gerçekten ilgilendiğim konularda birçok yeni araç ve yöntemin varlığından haberdar oldum. Aynı zamanda ilgi alanım olmayan konularda da giriş seviyesinde bilgiler edindim.

PyCon’a katılmanın sağladığı faydalar nelerdir?

Bu soruya vereceğim yanıtlar öznel yargılar içeriyor, ancak geniş çerçevede bakılınca etkinliklere katılmanın veya bir topluluğa dahil olmanın yararlarından farklı değildir. En basit yararından başlıyorum: Montreal’i gezme fırsatım oldu. Siz de benim gibi son yıllarda tatillerini konferanslarda geçiren biriyseniz, konferansın yapıldığı şehri görmek için güzel bir fırsatınız olduğunu göreceksiniz. Bir topluluk içerisinde yer almak ve çevre edinmek, önemini geç fark ettiğim ama bir yazılımcı için vazgeçilmez bir unsurdur. Bilgi ve deneyim alışverişinin size yararı bazen tıkandığınız bir problemi çözmenize yardım edecek bir fikir, bazen doğru yolda ilerlediğinizi gösterecek bir işaret, bazen bilginizden yararlanmak isteyen bir başka insanın varlığı olabilir.

Dahil olduğunuz topluluk aslında kendi dilini konuşan bir kabileden farklı değil. Kendimden örnek verecek olursam; Python topluluğu Python dilini konuşan kalabalık bir grup insan, ve ben bu insanlar arasında nerede olduğumu görebildiğim için mutluyum. Bir diğer nokta ise, topluluğunuzdaki insanların çalıştıkları konuların belirli bir eğilimi var mı? Varsa bu eğilim nedir? Kişisel çıkarımım genel konunun veri madenciliği, büyük veri kısaca veri olduğudur. PyCon Amerika kıtasında yapılan bir etkinlik olduğu için, katılımcıların çoğu Amerika’dan idi, bu sıralar Amerika’da veri konusunun rağbet gördüğünü söylemek çok yanlış olmaz.

Anlatmak istediklerimi özetlemem gerekirse, konferans gibi bilgi alışverişinin yanı sıra topluluk ve çevre edinebileceğiniz etkinliklere fırsat buldukça katılmanız yararınızadır. Hatta fırsatın ayağınıza gelmesini beklemeyip o fırsatı siz yaratın, konferansların desteklerine başvurmaktan korkmayın.

Neslihan Şirin Saygılı

Posts

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezunum, şimdi doktora öğrencisiyim. Temel olarak ilgilendiğim alanlar bilgi edinilmesi (information retrieval), verinin işlenmesi (metin sınıflandırma, yazar tespiti) ve bu verinin bilgiye dönüştürülmesidir. Python, Java, PHP, Ubuntu, HTTP yığını, Linux-Apache-MySQL üçlüsü gündelik olarak kullandığım araçlardır. Prisync'in kurucu yazılımcılarından biriyim.

No Comments

Be the first to start the conversation.

Yorum yapmak için