Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – III

Ayşe Bilge Gündüz —  10 Ağustos 2020 — 8 Comments

Matematik Mühendisliği – Gülçin Yıldırım Jelínek

Tercih döneminin başladığı şu günlerde yazılım kariyeri yapmak isteyen arkadaşlara ilham vermesi amacıyla bu yazı serisini planladık ve sektörün bilinen isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk iki yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I ve II. İyi okumalar!

Gülçin Yıldırım Jelínek

Merhaba Gülçin, hangi üniversiteden mezunsun?

Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği bölümü 2011 mezunuyum. 2017 yılında da Estonya’da Tallinn Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Sistem Mühendisliği bölümünde yüksek lisansımı tamamladım.  

Matematik Mühendisleri nerelerde çalışır? İş imkanları nasıldır?

Bizim bölümün mezunları genel olarak yazılım veya finans sektöründe çalışıyor. Biz mezun olduğumuzda iş bulamayan kimse olmadı ve şu an tüm arkadaşlarım iyi şirketlerde önemli pozisyonlara geldiler. Şu an piyasa nasıldır bilmiyorum tam olarak ama bölümün yazılım sektöründe iş ararken iyi bir bölüm olarak değerlendirildiğini söyleyebilirim. 

Kariyer yolun nasıl şekillendi?

İş hayatıma iş analisti olarak başladım ve sonrasında veritabanı yöneticisi olarak devam ettim. Uzmanlığım veritabanları ve özelde PostgreSQL denebilir. Son 4-5 yılda bulut teknolojilerinin yaygınlaşması ile beraber DevOps tarafına yöneldim. Şu an Çek Cumhuriyeti’nde uluslararası bir şirkette “DevOps and Automation Engineer” olarak çalışıyorum. 

Yaptığın işi biraz anlatabilir misin?

Şu an yaptığım iş DevOps ve Otomasyon Mühendisi diye çevrilebilir. DevOps terimi en basit haliyle Development (Yazılım Geliştirme) ve Operations (Operasyon) takımlarının arasındaki iletişimi artırarak ürün geliştirme süreçlerini otomatize etmek ve arada bir köprü kurmak için tasarlanmış diyebiliriz. Daha önceki veritabanı ve sistem yöneticisi şapkama şu an daha çok yazılım sürümünün de sorumluluğu almak ve elle yapılan işleri otomatik hale getirmek eklendi. 

Bir işte başarılı sayılmanın ya da bunu gösterebilmenin yolunun tecrübeden geçtiğini biliyoruz ama iş bulmanın en zor olduğu dönem olan çaylaklık döneminde ilk maaşlı işini alana kadar geçen sürede kendini geliştirmek için ne yaptın? Ya da junior birinden beklentilerin neler?

Ben okulda iken neleri sevdiğimi keşfedilmek için hem okulda hem okul dışında yapılan etkinlikleri takip etmeye çalıştım. Veritabanlarına olan ilgimi okuldaki Algoritmalar ve Veri Yapıları dersi ile keşfettikten sonra bu ilgimin üzerine gittim ve dersimizin hocası sevgili Ayla Şaylı ile hem dönem projemi hem de tezimi yazdım. Onun yönlendirmeleri ile gerçekten bir iş çıkarabilmiştim ve bu beni iş ararken motive etmişti. Bir şeyler yapabilmiş olmam kendime olan güvenimi biraz olsun artırmıştı. Okulun son yılında Ayla Hocam’ın referansı ile güzel bir yerde staja kabul almıştım ve bu stajda yaptıklarım da iş görüşmelerinde yardımcı olmuştur. İlk işimi bulabilmek için belki yüze yakın başvuru yapmıştım ama ilk işimi bulduktan sonra hep şirketler beni aradı. O yüzden şu an bunu okuyan ve umudunu yitiren arkadaşlar varsa lütfen denemeye devam etsinler. Benim ve birçok kişinin yeni mezun arkadaşlardan beklentimiz öğrenmeye meraklı ve sorumluluk sahibi olmaları. Yapmak istedikten sonra ve güvenli bir ortam sunulduğunda teknik olarak öğrenilemeyecek bir şey yok. 

Okuduğun bölüm ile yaptığın işin kesişim noktası nedir?

Sanırım okuduğum bölümlerin bende geliştirdiği en önemli özellik problem çözebilme yetisidir. Bu sebeple en büyük kesişim noktası olarak bunu görüyorum. Genel anlamda sistemi büyük bir çerçeveden görüp analiz edebilmek, detaylarda kaybolmadan karakteristik sistem özelliklerini farkedebilmek ve büyük sorunları küçük parçalara bölüp aksiyon alabilmek esasen matematik eğitimi ile ilgili olabilir. 

Bu işte mutlu musun? İyi ve kötü yönleri neler?

İşimi seviyorum. Kariyerimin ilk yıllarında çok daha fazla çalışıyordum ama şu an iş ve hayat dengesini kurmaya çalışıyorum. Bana kalırsa yazılım sektöründe olmanın en iyi yanı dünyanın neresine giderseniz gidin çalışabiliyor olmanız. İnternet bağlantısı ve bir bilgisayar olan her yer ofisiniz olabilir. Bu inanılmaz bir lüks ve bu ayrıcalığın bilincindeyim. Gelir seviyesi de genele oranla iyi olan bir meslek grubunda yer aldığımız için birtakım problemleri dışarıdan destek alarak çözebiliyoruz  bu da aslında sevdiğimiz şeylere zaman ayırma ayrıcalığını bize sağlıyor. Örneğin; işe döndüğümde bir bebek bakıcısından destek alabiliyorum ve bunun için tüm maaşımı harcamam gerekmiyor. Kötü yan olarak strese açık bir alan olmasını sayabiliriz ama stresin olmadığı bir iş bulmak bu dönemde pek de mümkün görünmüyor. 

Bazen bırakıp tamamen farklı bir şeyler yapasın geliyor mu? O anlar genelde neden kaynaklanıyor?

Bir önceki işyerimde problemli bir kişi ile çalışmak zorunda kalmıştım. Yaşananlardan sonra acaba bu sektörde varolmak için bu denli çabaladığıma değer mi diye bir kendimi sorguladım. Bebeğime bakabilmek için verdiğim arada aslında sorunun kişi bazlı olduğunu ve bunun mesleğime olan sevgimi tüketmeye yetmediğini gördüm ve yeni bir iş bulup yoluma devam ettim. Bu olaydan önce işimi çok sevdiğimden bırakmak aklımın ucundan bile geçmemişti ama demek ki böyle şeyler olabiliyormuş. Hepimizin nerede ve ne zaman ulaşacağımızı bilmediğimiz limitleri var. Bıraksam muhtemelen psikoloji veya felsefe okur, resim yapıp film izleyerek mutlu mesut yaşardım. Sektörde olup alternatif bir hayat düşü kurmayan yoktur bence. 

İş bulmakta zorluk yaşadığın bir dönem oldu mu?

Yeni mezun olduğum zaman iş aramak zordu. Bir ay gibi kısa bir sürede iş bulmuştum ama onlarca görüşmeye gittiğimi bazen bir günde 3 iş görüşmesine girdiğimi hatırlıyorum. Sonrasında pek zorlandığımı söyleyemem. 

Tecrübeyle öğrenip günlük hayatında rutin haline getirdiğin ve çok faydasını gördüğün bir alışkanlık var mı?

İş hayatı aslında daha düzenli olmayı, profesyonel ve açık iletişim kurmayı öğretti bana. Özellikle çok uluslu şirketlerde ve değişik ülkelerde çalışmış olmam ve seyahatlerim dolayısıyla başka kültürlerden arkadaşlarla çalışmış olmak beni daha açık düşünceli bir insan yaptı. Kişisel hayatımdaki yapacağım işleri düzenli olarak takvimime işliyorum ve bu beni ne zaman ne yapacağım kaygısından uzaklaştırıyor. Ailem için bilinçli olarak zaman ayırıyorum ve bu zamanlarda işten uzak duruyorum. Bu beni hem profesyonel anlamda hem kişisel anlamda düzenli olmaya itiyor. 

Hangi topluluklar içerisinde yer alıyorsun? Sana faydası olduğunu hissettin mi?

Kadın Yazılımcı kurucu üyelerinden biriyim ve 7 yıla yakındır aktif olarak gönüllü olarak çalışıyorum. PostgreSQL topluluğunun da bir parçasıyım. Bir dönem PostgreSQL Europe yönetim kurulunda yer almıştım. Etkinlik organize ediyor, konuşmalar yapıyorum. Şu an Prague PostgreSQL Meetup’ı organize ediyorum. Topluluklar hem kariyerimi hem de kişiliğimi geliştirmede çok faydalı oldu. Sizinle aynı konulara değer veren ve/veya aynı alanlarda çalışan insanlarla beraber olmak mükemmel bir motivasyon. 

Çok teşekkürler Gülçin!

Ayşe Bilge Gündüz

Posts Twitter Facebook

Ayse Bilge akademik bir kariyer hayaliyle başladığı bu yolda 6 yıllık araştırma görevliliğinin ardından Ericsson Araştırma ekibinin içerisine Güvenlik Araştırmacısı olarak dahil oldu. İşi gücü Siber Güvenlik ve Yapay Zeka...

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – VI | Kadın Yazılımcı - 11 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk beş yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV ve V. İyi […]

  2. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – VII | Kadın Yazılımcı - 12 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk altı yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V ve VI. İyi […]

  3. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – IV | Kadın Yazılımcı - 12 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk üç yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II ve III. İyi […]

  4. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – V | Kadın Yazılımcı - 12 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk dört yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III ve IV. İyi […]

  5. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – VIII | Kadın Yazılımcı - 12 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk yedi yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI ve VII İyi […]

  6. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – IX | Kadın Yazılımcı - 12 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk yedi yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII ve VIII İyi […]

  7. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XI | Kadın Yazılımcı - 13 Ağustos 2020

    […] bilinen isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk on yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX ve X İyi […]

  8. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVII | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk onaltı yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV ve XVI İyi […]

Yorum yapmak için