Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – IV

Gülçin Yıldırım Jelínek —  11 Ağustos 2020 — 6 Comments

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri – Ezgi Erdem Aytaç

Tercih döneminin başladığı şu günlerde yazılım kariyeri yapmak isteyen arkadaşlara ilham vermesi amacıyla bu yazı serisini planladık ve sektörün bilinen isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk üç yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II ve III. İyi okumalar!

Ezgi Erdem Aytaç

Merhaba Ezgi, hangi üniversiteden mezunsun?

Osmangazi Üniversitesi Matematik ve Bilgisayar Bilimlerinden 2014 yılında mezun oldum. Matematik ve Bilgisayar Öğretmenliği yapma yetkisi için formasyon aldım.

Hangi dersleri aldın?

Geometri dersleri (Analitik, Diferansiyel vb.), Analiz dersleri (Diferansiyel Denklemler, Kompleks analiz vb.), Cebir dersleri (Lineer cebir, Soyut Matematik, Ayrık matematik), Algoritmalar, İstatistik, Topoloji, Oyun Teorisi, Bilgisayar Mimarisi, Yapay Ağlar, Latex, Veri Yapıları, Kategori Tip ve Yapıları, Kriptoloji, C++, C#, PHP, HTML, CSS, MySQL.

Lisansüstü imkanları nasıl?

Bölüm mezunlarının diploma not ortalaması çok yüksek olmadığı için tezli yüksek lisans imkanı yok diyebilirim. Tezsiz yüksek lisans için de öğrenim dili Türkçe olduğu için zor maalesef.

Bölüm mezunları nerelerde çalışır? İş imkanları nasıldır?

Bölümün kuruluş amacı bankalara alınan matematik uzmanlarının yazılım bilen kişiler olması. Bu sebeple; bankacılık sınavlarına girerek bankalarda işe girdiler. Mezunların büyük bir kısmı ise formasyon alıp öğretmenliğe başvurdu. Diğer kalan kısım ise KPSS sınavları ile devlet kurumlarına giriş yaptılar. Mezun olduğum dönem arkadaşlarımdan (bölümün ilk mezunlarıyız) ben dahil maksimum 10 kişi özel sektörde bilişim alanında çalışmaktadır.

İş imkanları oldukça kısıtlı, zorunlu stajda da anlaşmalı olduğu kurumlar maalesef bulunmamaktadır, dönemsel duyurular ile birkaç öğrenciye staj imkanı bulabilmektedirler, öğrenciler daha çok kendi imkanları ile staj ayarlamakta ve iş bulmaktadırlar. Özel sektöre giriş yapılmadığı sürece devletin bu alandaki maaşları oldukça düşük maalesef. Bölümü seçecek kişiler özel sektörü seçerlerse maaş skalası oldukça yüksek, birinci sınıftan itibaren özel sektörü hedefleyip buna göre bir yol çizmeliler. (Bölüm türkçe, yabancı dili geliştirmek ilk hedef olmalı vb. gibi hedefler)

Uzmanlık alanın nedir?

Ürün yöneticisi olarak özel sektöre giriş yaptım ve bu alanda devam ediyorum. Bu alanda kendi markamı kurdum.

Kariyer yolun nasıl şekillendi?

Birinci sınıftan itibaren bilişim alanındaki etkinliklere ve eğitimlere katıldım. Android, Java gibi okulda verilmeyen dersleri gönüllü toplulukların workshoplarında öğrenmeye başladım. Topluluklar sayesinde iş çevremi okurken oluşturmaya başladım. Eğitimler aldıktan sonra, yazılım alanında topluluklar kurup, yarışmalar düzenledim. Son sınıfta ilk yarı zamanlı işimi de edindiğim çevreden bir kişinin referans olması ile buldum. Mezun olduktan sonraki ilk işimi de şu anda okuduğunuz röportajı yapan Kadın Yazılımcı kurucu üyelerinden Gülçin’in beni Emlakjet’teki arkadaşı ile tanıştırması ile buldum. Orada Product Manager olarak başladım.

Yaptığın işi biraz anlatabilir misin?

6 yıldır ürün yöneticisi olarak çalışıyorum. En yalın haliyle ürün yöneticisi, Bol bol problem tespiti yapıp, bu problemleri çeşitli yöntemlerle çözen kişi. Aynı zamanda, çözdüğü problemleri ekipler arası iletişim ile yürüten, raporlayan ve gelişimini takip eden kişi diyebilirim. Ürün yöneticisi olmamda bölümün matematik ağırlıklı olması etkili oldu diyebilirim fakat ürün yöneticisi olmak için farklı bilimlerden mezun olmak da yeterli. Bilgisayar müh, istatistik, matematik, endüstri müh vb. gibi.

Bir işte başarılı sayılmanın ya da bunu gösterebilmenin yolunun tecrübeden geçtiğini biliyoruz ama iş bulmanın en zor olduğu dönem olan çaylaklık döneminde ilk maaşlı işini alana kadar geçen sürede kendini geliştirmek için ne yaptın? Ya da junior birinden beklentilerin neler?

Ne yapmak istemediğimi bularak ilerledim. Örneğin kod yazmaktan değil, yazılan kodun tasarlanma aşamasında bulunmaktan keyif aldığımı farkettim. O günden itibaren hiç kod yazmadım. Tasarımı sevdiğimi farkettim ve mezun olmadan sevdiğim iki hocamın websitesini tasarladım, okuldaki Ziya Akça hocamızın ilgi alanlarımızı farketmesinin büyük katkısı oldu. Etkinlik organize edebilmemiz, öğrenebilmemiz için İbrahim Günaltılı hocamızın da desteği yadsınamaz. Böylece sesimizi firmalara duyurabildik ve Android, Java gibi popüler yazılım dillerinde staj imkanları yarattık.
Sevdiğiniz işi bulabilmek için gece gündüz demeden okumak ve çalışmaktan başka yol yok aslında. Siz çabalayınca, başarılı olacağınız yolun karşınıza çıkması çok kolay oluyor. Öğrenmekten ve öğretmekten hiç pes etmeyen biri olarak Junior birinden beklentim de kesinlikle bilgiyi nasıl edinebileceğini araştırmaktan ve öğrenmekten pes etmeyen birisi olması.

Okuduğun bölüm ile yaptığın işin kesişim noktası nedir?

Araştırma, problemi tespit etme, problemi analiz etme, probleme uygun metodu bularak problemi çözme, çözülen problemin sağlamasını yapmak ve yeni çözümler üretmeye açık olmak. Çözülen problemin gelişimini takip etme kısmını. Örneğin; bu takip adımının bölümüm ile ilgisi, ürün yönetiminde buna iterate diyoruz matematikte ise sağlama sonucunda yeni metod ile tekrar çözmek gibi.

İşimin son adımı olan data ile uğraştığımız optimizasyon kısmında da bölümde öğrendiğimiz istatistik,görselleştirme ve veri bilimi derslerinin katkısı oldu diyebilirim. 

Hangi topluluklar içerisinde yer alıyorsun? Sana faydası olduğunu hissettin mi?

Kadın yazılımcı grubunda aktif olarak bulunuyorum. Mind the Product ve CRAP Talks topluluklarında da etkinlik organize ediyorum. Hem her konuda yardımlaşmamız, hem öğrendiklerimizi anlık olarak birbirimizle paylaşmamız sayesinde hem yalnız değiliz hem de durmaksızın kendimizi geliştirebiliyoruz. 

Çok teşekkürler Ezgi!

Gülçin Yıldırım Jelínek

Posts Twitter

Gülçin annelik için verdiği araya Thales şirketinde Devops ve Otomasyon Mühendisi olarak iş bulup bir son verdi. Son 10 yıldır PostgreSQL, yazılım otomasyonu ve bulut mimarileri üzerine çalışıyor. Tallinn Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Sistem Mühendisliği üzerine yüksek lisans yaptı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği lisans mezunu. PostgreSQL Europe yönetim kurulunda bulundu ve hala toplulukta konuşmalar yaparak ve konferanslar organize ederek aktif olarak çalışmakta. Şu an Prag'da yaşıyor ve Prague PostgreSQL Meetup'ı organize ediyor. Kadın Yazılımcı kurucu üyelerinden biri olmaktan gurur duyuyor.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – VII | Kadın Yazılımcı - 12 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk altı yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V ve VI. İyi […]

  2. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – VI | Kadın Yazılımcı - 12 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk beş yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV ve V. İyi […]

  3. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – VIII | Kadın Yazılımcı - 12 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk yedi yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI ve VII İyi […]

  4. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – X | Kadın Yazılımcı - 13 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk dokuz yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII ve IX İyi […]

  5. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – IX | Kadın Yazılımcı - 13 Ağustos 2020

    […] isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk sekiz yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII ve VIII İyi […]

  6. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVII | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] ile röportaj yaptık. Serinin ilk onaltı yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV ve XVI İyi […]

Yorum yapmak için