Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – VII

Kader Sucuk —  12 Ağustos 2020 — 6 Comments

Bilgisayar Mühendisliği – Merve Aydın

Tercih döneminin başladığı şu günlerde yazılım kariyeri yapmak isteyen arkadaşlara ilham vermesi amacıyla bu yazı serisini planladık ve sektörün bilinen isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk altı yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V ve VI. İyi okumalar!

Merve Aydın

Merhaba Merve. Hangi üniversiteden mezunsun?

Ahi Evran Üniversitesi Ön Lisans Bilgisayar Programcılığı Mezunuyum. Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim.

Hangi dersleri aldın?

Ön Lisans Dersleri 

Programlama Temelleri , Veri Tabanı-I , Web Tasarımının Temelleri, Ofis yazılımları, Temel Elektrik ve Elektronik, İnternet Programcılığı, Nesne Tabanlı programlama, Grafik Animasyon, Ağ Temelleri, Web Editörü, yapay zeka 

Lisans Dersleri

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş, Elektrik Devreleri, Bilgisayarın Temelleri, English – I, Matematik – I, Türk Dili – I, Temel Fizik, Türk Dili – II, Bilişim Etiği, English – II, Introduction To Computer Programming, Introduction To Computer Programming, Olasılık ve İstatistik, Elektronik Devreler, Matematik – II, Digital Design, Diferansiyel Denklemler, Ayrık Matematik, Automata Theory, Algoritmalar, Microprocessors, Programming Languages, Engineering Mathematics

Okulun eğitim programı anlaşmaları var mı?

Eramus, Mevlana ve Farabi Anlaşmaları var. Ön lisans eğitimimde ben de Erasmus yaptım. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu – PWSZState Higher Vocational School in Nowy Sącz  Instytut Technıczny Informatyka olarak geçiyor bölüm adı.

Lisansüstü imkanları nasıl?

Yüksek Lisans ve Doktora şeklinde eğitimine devam edebilirsin.

Bölüm mezunları nerelerde çalışır? İş imkanları nasıldır?

Bilgisayar mühendisleri bilgisayar sistemlerinin hem yazılımlarının hem donanımlarının tasarlanması, kurulması ve geliştirilmesi için aktif görev alan kişilerdir. Bu mühendislik dalının başlıca çalışma alanları donanım, yazılım, sistem ve network olarak ayrılsa da; iş analisti, web tasarımcılığı, yazılım tasarım uzmanlığı, banka yöneticiliği, donanım mühendisliği, kontrol mühendisliği, grafik tasarım ve çizim, ağ ve internet uzmanlığı, konfigürasyon yöneticiliği, veri mimarlığı, veri analistliği, robotik mühendisliği, Sistem çözümleyici, Sistem programcısı, Uygulama programcısı, Veri tabanı yöneticisi, Oyun Tasarımcısı, Veri iletişim uzmanı, Bilgi işlem birimi yöneticisi, Eğitmen, Danışman, Mikroişlemci tasarımcısı, Bilgisayar donanımı tasarımcısı, siber güvenlik uzmanı ve daha birçok alanda çalışabilirler .

Kariyer yolun nasıl şekillendi?

Lisede bilişim teknolojileri okurken yaptığım her şeyle uğraşırken mutlu olduğumu farkettim ve bu yolda ilerlemek istediğime karar verdim. Liseden mezun olduğumda 2 yıllık bir programa geçiş yapmanın benim için uygun olduğunu düşündüğümden bilgisayar programlama okudum. Bu süre zarfında eğitim döneminde genelde web üzerine ve internet programcılığı üzerine dersler aldığım için, hoşuma gittiğini  düşündüğüm bu yolda ilerlemek istediğime karar verdim. Ama teknik kısımda mı kalmalıyım, bu soru hep kafamı kurcalıyordu.

E-ticaret üzerine çalışmaya devam ederken eğitimimi lisans ile tamamlamak istediğim için bilgisayar mühendisliği okumaya başladım. Her yaz döneminde yazlık işlerde çalışıyordum ve insan ilişkilerinde iyi olduğumu düşünmeye başladım. Şu an staj yaptığım yazılım firmasına başlarken yöneticimle hangi pozisyonda daha iyi ve verimli olabilirim diye düşündük. İlgi alanlarım neler, nelerden zevk alıyorum, buna karar vermemiz gerekiyordu. Şu an Intern Team Leader olarak çalışmaya devam ediyorum. Ben yolda ilerlerken yoluma karar verdim diyebilirim.

Yaptığın işi biraz anlatabilir misin?

Temel olarak geliştirilecek ya da mevcut olan ürünü sahiplenen, yöneten kişidir, yönetim ile görüşerek projeyi şekillendirir, aynı zamanda yazılım geliştirme ekibinin hangi işleri yapacağını, yapılacak işin önceliği ve değerine göre belirleyen kişidir. Bu anlamda önceliği sağlayacağı faydaya göre belirlenmiş işlerin sıralı bir listesini içeren yönetici olduğunu da söyleyebiliriz. Yazılım geliştirme sürecinde ürünle ilgili kendisini sürekli güncel tutması gereklidir. Ürünün başarısı için iletişim kabiliyetinin üst seviyede olması zorunludur. Ancak bu şekilde yazılım geliştirme ekibi ile bağlı olduğu yönetim arasındaki iletişimi doğru yönetebilir.

Bir işte başarılı sayılmanın ya da bunu gösterebilmenin yolunun tecrübeden geçtiğini biliyoruz ama iş bulmanın en zor olduğu dönem olan çaylaklık döneminde ilk maaşlı işini alana kadar geçen sürede kendini geliştirmek için ne yaptın? Ya da junior birinden beklentilerin neler?

Bu sektörde en önemli şeyin network olduğunu düşünüyorum. Birileriyle bir şekilde iletişimde kalmak ve senin neler yaptığını bilmeleri, senin ve o kişilerin bir şekilde yolunun kesişmesine sebep oluyor. Elimden geldiğince bir çok etkinlikte ve organizyonda bulunmaya çalıştım, takım çalışmalarına hep önem verdim, katıldığım seminerlerde benden tecrübeli kişilerin bu yolda neler yaşadıklarını özenle dinledim, benim yolum için faydalı olanları hep kendi cebime koydum. Öğrenme bir şekilde bitmiyor hep devam  ediyor. Kendimi geliştirmek tek hedefim, herkesten öğrenecek bir şeyimiz olduğuna inanıyorum.

Bu işte mutlu musun? İyi ve kötü yönleri neler?

Gerçekten çok mutluyum. Şu an 26 yaşındayım ve liseye girdiğimden beri bir şekilde bu işin içindeyim. Mutlu olmasaydım çoktan vazgeçmiş olurdum. Kadınlara destek verilmesini, bu işi kadın yapar mı yargısının kırılmasını çok istiyorum, sektörde daha fazla kadın görmek istiyorum.

Tecrübeyle öğrenip günlük hayatında rutin haline getirdiğin ve çok faydasını gördüğün bir alışkanlık var mı?

Sistemli çalışmak, işleri düzene sokmak, verilen işi en kısa sürede bitirmeye çalışmak yöneticiler tarafından takdir edilen bir şey. Bu yüzden olabildiğince verilen her işi planlayıp teslim tarihinden önce bitirmek benim için önemli.

Hangi topluluklar içerisinde yer alıyorsun? Sana faydası olduğunu hissettin mi?

IEEE – Women in Engineering topluluğunda yer aldım. Kadınların bu sektörde olmasını destekleyen bir ekip ile güzel etkinlikler çıkardık.

Akut öğrenci kulübünde çalışıyorum. Sosyal sorumluluk projelerini destekliyorum ve insanlara bir şekilde faydalı olmak istiyorum. Takım çalışmasında bulunduğumuz için uyum içinde çalışmayı bu kulüpler sayesinde öğrendim diyebilirim.

Google  Developer Student Clubs Karadeniz Technical University kurucu üyesiyim. Üniversitemizde çeşitli workshop’lar – bizim deyimimizle Study-Jam – organize ederek öğrencilere teknik beceriler kazandırmayı hedefliyoruz.

Çok teşekkürler Merve!

Kader Sucuk

Posts Twitter

Uzun yıllardır web teknolojileri ile ilgileniyorum. Kadın Yazılımcı topluluğu kurucularındanım. Daha önce pek çok etkinlikte Ruby on Rails atölyeleri düzenledim. Django Girls etkinliklerinde mentörlük yaptım, organizasyonlarda yer aldım. Bildiklerimi paylaşmayı ve öğrenmeyi seviyorum. Kadınların bilişim sektöründe daha görünür olmasını önemsiyorum. Özgür yazılım destekçisi ve LKD üyesiyim.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – IX | Kadın Yazılımcı - 12 Ağustos 2020

    […] röportaj yaptık. Serinin ilk yedi yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII ve VIII İyi […]

  2. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – X | Kadın Yazılımcı - 13 Ağustos 2020

    […] röportaj yaptık. Serinin ilk yedi yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII ve IX İyi […]

  3. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XIII | Kadın Yazılımcı - 13 Ağustos 2020

    […] röportaj yaptık. Serinin ilk oniki yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI ve XII İyi […]

  4. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XV | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] röportaj yaptık. Serinin ilk ondört yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII ve XIV İyi […]

  5. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVII | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] röportaj yaptık. Serinin ilk onaltı yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV ve XVI İyi […]

  6. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XIX | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] röportaj yaptık. Serinin ilk onsekiz yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII ve XVIII İyi […]

Yorum yapmak için