Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – VIII

Kader Sucuk —  12 Ağustos 2020 — 5 Comments

Matematik-Bilgisayar, Yazılım Mühendisliği – Selin Tunç

Tercih döneminin başladığı şu günlerde yazılım kariyeri yapmak isteyen arkadaşlara ilham vermesi amacıyla bu yazı serisini planladık ve sektörün bilinen isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk yedi yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI ve VII İyi okumalar!

Selin Tunç

Merhaba Selin. Hangi üniversiteden mezunsun?

Bahçeşehir Üniversitesi Matematik-Bilgisayar ve çift anadal Yazılım Mühendisliği bölümlerini okul birincisi olarak bitirdim. Lisans mezuniyeti ardından Koç Üniversitesi Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik programında Hesaplamalı Biyoloji üzerine yüksek lisans yaptım.

Lisansüstü imkanları nasıl?

Bahçeşehir Üniversitesi’nde de yüksek lisans programları olmasına rağmen o yıllarda ilgimi çeken biyoinformatik alanında labı olan tez hocalarımla çalışabilmek için akademik olarak daha başarılı olan Koç Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım.

Bölüm mezunları nerelerde çalışır? İş imkanları nasıldır?

4 yıllık Matematik-Bilgisayar mezunları dershanelerde matematik öğretmeni olarak çalışabilir, formasyon alıp devlette matematik öğretmeni olabilirler. Bunun yanı sıra temel yazılım dersleri gördükleri için yazılımla ilgili meslekler yapabilirler. Hem Matematik-Bilgisayar hem de Yazılım Mühendisliği bölüm mezunu arkadaşlarım bilinen şirketlerde güzel pozisyonlarda çalışıyorlar.

Kariyer yolun nasıl şekillendi?

Uzunca yıllar akademik kariyer istediğim için gece gündüz çalışıp maalesef sosyalliğimden de ödün vererek okul birincisi oldum. Yurtdışı başvurularım istediğim gibi sonuçlanmayınca Koç Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım. Yüksek lisans yaparken akademik kariyerin bana uygun olup olmadığına hiç emin olamadım. Bu sebeple doktora sonrasında daha zor olacağından yazılım mühendisi olarak çalışmak için ilanlara başvurmaya başladım. Çevremden iş bulma sürecinin çok uzun olduğunu duyduğum için belli bir süre işsiz kalmayı göze almıştım ama şu andaki şirketim Garanti BBVA Teknoloji’ye başvurduktan 1 hafta sonra işe alınmıştım. Tekrar hatırladım ve mutlu oldum. Umarım herkes bu mutluluğu yaşar. 🙂

Yaptığın işi biraz anlatabilir misin?

Fullstack developer olarak bazen sıfırdan bir projenin geliştirilmesi bazen de mevcut bir projeye yeni bir özellik eklenmesi sırasında hem backend hem de frontend tarafında geliştirme sorumlulukları alıyorum. Bu sorumlulukları alırken agile çalışma yöntemi ile ilerliyorum.

Okuduğun bölüm ile yaptığın işin kesişim noktası nedir?

Temel yazılım dersleri almış, mühendislik süreçlerini  öğrenmiş olmak önemli, ama en önemli kesişim noktası nasıl öğreneceğimi öğrenmiş olmak. Hem lisans hem yüksek lisansta bu beceriyi kazandığımı  düşünüyorum.

Bu işte mutlu musun? İyi ve kötü yönleri neler?

Mutluyum. Bazen işler istediğim gibi gitmediği için moralim bozulsa da kaldığım yerden devam edecek gücü, işimi çok sevdiğim için, bulabildiğimi düşünüyorum. İnsan hayatına sağladığın katkıyı her an gözlemleme fırsatı bulabilmek en iyi yönü bence. Kötü yönü çok stresli bir iş olması. 7/24 canlıda bir sorun olduğunda ilk ulaşılan kişi biziz. 🙂

Tecrübeyle öğrenip günlük hayatında rutin haline getirdiğin ve çok faydasını gördüğün bir alışkanlık var mı?

Hemen yelkenleri suya indirmemek ve öncelik sıralaması yapmak.

İşe ilk başladığım yıllarda bir sorunla karşılaştığımda elim ayağıma dolanır ne yapacağımı bilemezdim. Zamanla nedenden önce çözümü düşünmeyi alışkanlık haline getirdim.

İkinci olarak da ilk yıllarda her işin aynı önemde olduğunu zannederdim. Hepsini biraz biraz yapmaya çalışırdım. Zamanla acilden, bir ara yapılırsa iyi olur derecesine sıralama yapmayı öğrendim ve günlük hayatta da çok faydasını gördüm.

Hangi topluluklar içerisinde yer alıyorsun? Sana faydası olduğunu hissettin mi?

4 yıl önce Women Techmakers İstanbul ekibine destek vermeye başladım. Konferanslarda görev almaktan web sitelerine destek vermeye çeşitli alanlarda katkıda bulundum. Etkinlik düzenlemenin ne kadar zor ve uğraştırıcı olduğunu bu dönemde öğrendim. Kısa zaman önce Kadın Yazılımcı ve Kadın Yazılım Tasarım Kollektifi ekiplerinin çalışmalarına dahil oldum. Her iki ekiple de o kadar güzel kaynaştık ki daha önce hiç bu kadar sıcak karşılanmamıştım. Fikirlerimi, sorularımı ve yorumlarımı çekinmeden paylaşabildiğim güzel bir atmosfer oluşturdukları için her iki ekibin üyelerine teşekkür ederim. 🙂

Çok teşekkürler Selin!

Kader Sucuk

Posts Twitter

Uzun yıllardır web teknolojileri ile ilgileniyorum. Kadın Yazılımcı topluluğu kurucularındanım. Daha önce pek çok etkinlikte Ruby on Rails atölyeleri düzenledim. Django Girls etkinliklerinde mentörlük yaptım, organizasyonlarda yer aldım. Bildiklerimi paylaşmayı ve öğrenmeyi seviyorum. Kadınların bilişim sektöründe daha görünür olmasını önemsiyorum. Özgür yazılım destekçisi ve LKD üyesiyim.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – IX | Kadın Yazılımcı - 12 Ağustos 2020

    […] yaptık. Serinin ilk yedi yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII ve VIII İyi […]

  2. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XII | Kadın Yazılımcı - 13 Ağustos 2020

    […] yaptık. Serinin ilk onbir yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X ve XI İyi […]

  3. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XV | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] yaptık. Serinin ilk ondört yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII ve XIV İyi […]

  4. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVII | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] yaptık. Serinin ilk onaltı yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV ve XVI İyi […]

  5. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVIII | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] yaptık. Serinin ilk onyedi yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI ve XVII İyi […]

Yorum yapmak için