Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XII

Kader Sucuk —  13 Ağustos 2020 — 5 Comments

Moleküler Biyoloji ve Genetik – Çılga İşcan

Tercih döneminin başladığı şu günlerde yazılım kariyeri yapmak isteyen arkadaşlara ilham vermesi amacıyla bu yazı serisini planladık ve sektörün bilinen isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk onbir yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X ve XI İyi okumalar!

Çılga İşcan

Merhaba Çılga. Hangi üniversiteden mezunsun?

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik (100%) bölümünden 2021 yılında mezun olacağım. Ek olarak Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinde Uluslararası İlişkiler bölümünden 2020 yılında mezun oldum.

Lisans süresince hangi dersleri alabilirsiniz?

Ders isimlerinin Türkçe versiyonlarını kafa karışıklığı yaratmamak adına ekliyorum. Havuz dersleri ve laboratuvarları (Matematik, Fizik, Kimya, vb.), İngilizce Okuma ve Yazma Becerileri I-II, Biyoloji I-II ve laboratuvarları. Hücre Biyolojisi ve laboratuvarı, Genetik ve laboratuvarı, Organik Kimya, Biyoistatistik, Moleküler Biyoloji ve laboratuvarı, Mikrobiyoloji ve laboratuvarı, Biyokimya I-II ve laboratuvarı, Prokaryot Moleküler Genetiği, Ökaryot Moleküler Genetiği, Biyoinformatik, İmmünoloji, İnsan Genetiği, bilişimsel Biyoloji, R Programlamaya Giriş, MATLAB, Bitki Moleküler Biyolojisi ve Genetiği, Gelişim Biyolojisi, Sinyal Transdüksiyonu, Nörobiyoloji, Biyoetik, Seminer, Bitki Biyolojisi, Araştırma Projeleri I-II derslerini aldım.  

Okulun staj için anlaşmalı olduğu şirketler var mı? 

Moleküler Biyoloji ve Genetik ülkemizde çok iş alanı olmayan bir bölüm. Bu yüzden stajlarımızı genellikle diğer üniversitelerde yapıyoruz. Staj yerini bulmak öğrencilere kalmış bir durum ister değişim programlarını kullanarak yurtdışında ister yurtiçinde stajınızı tamamlamanız mümkün.

Lisansüstü imkanları nasıl?

İYTE’de hali hazırda Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoteknoloji ve Biyomühendislik alanlarında yüksek lisans ve doktora programları mevcut. Enstitü’nün eğitim dili tüm seviyedeki programlar için 100% İngilizce olup, akademik hayatta işimize yarayabilecek tüm mesleki kavramları uluslararası bilim dilinde öğrenmek çok büyük bir avantaj. İYTE’deki lisans eğitiminiz süresince gerek yurtiçi gerek yurtdışı lisansüstü eğitime devam etmemiz konusunda teşvikler alıyoruz. 

Moleküler Biyologlar mezunları nerelerde çalışır? İş imkanları nasıldır?

Lisans mezunlarının Türkiye’deki iş imkanları biraz kısıtlı. Bu yüzden bölüm mezunlarının büyük bir kısmının akademik hayata yöneldiğinden bahsedebiliriz. Lisans ve lisansüstü seviyesinde akademi dışındaki iş imkanları genel olarak, tohum geliştirme ve ıslahı, ecza şirketlerinin AR-GE ve pazarlama departmanları, hastaneler ve tüp bebek merkezlerine yoğunlaşmış durumda. Fakat, üniversitelerin bünyesinde faaliyet gösteren Teknoparklardan şirket kuran tanıdıklarım da mevcut.

Kariyer yolun nasıl şekillendi?

Kariyer yolum lisansta ikinci senemde şekillenmeye başladı diyebiliriz. Data analizlerinin laboratuvar çalışmalarından daha ilgimi çektiğini farketmem ile okulumuzda biyoinformatik çalışan hocamızın laboratuvarında gönüllü olarak çalışmaya başladım. Gerek zorunlu gerekse yaptığım gönüllü stajlarda da biyoinformatiğin değişik alanlarına dair fikir edinme şansını elde ettim. Benim için son hamle de, biyoinformatik alanında iş bulabilmem için doktora seviyesinde eğitim görmem gereğiydi. İş ilanları da çoğunlukla biyolojiye ilgisi olan bilgisayar bilimcileri ve mühendislerine yönelikti. Daha sonrasında ise part-time iş arama zorunluluğum ortaya çıktığında ise bulduğum AR-GE şirketinde mesleğim dışında kalan tüm işleri yapmak zorunda kaldım. Sonuç olarak mutsuz bir iş serüveninin ardından, kendimi bilgisayar mühendisliğine başlangıç derslerini almam gerektiğine ikna ettim ve her gün daha da iyi biri olmaya çabalıyorum.

Meslek tercihinden mutlu musun? İyi ve kötü yönleri neler?

Bu bence üzerinde çok düşünülmesi gereken bir konu. Salt bir mutluluk ya da üzüntü içerisinde değilim. Aksine hayalim olan bir bölümü bitirdim, o alanda çalışacak olmasam bile kendime çok fazla şey kazandırdığını biliyorum. Moleküler Biyoloji ve Genetik disiplinli çalışma ve sürekli yeni şeyler öğrenerek ve kendinizi geliştirme temeline kurulu tüm diğer temel bilimler gibi. Bu çok büyük bir artı, görev bilinci ve öz disiplin kazanarak hayatınızdaki pek çok durumda bu becerileri kullanmanız pek tabii mümkün. Tek dezavantajı ise akademi dışında iş bulma sıkıntısı.

Tecrübeyle öğrenip günlük hayatında rutin haline getirdiğin ve çok faydasını gördüğün bir alışkanlık var mı?

Asla yılmamak gerektiği ve sürekli bir şeyi sorgulamak. Ve gündüz gece demeden çalışmak. Bölümüm sayesinde gece geç saatlere kadar ya da uzun süre çalışabilmeyi öğrendim diyebiliriz. Buna ek olarak, zamanı planlamayı öğrenmek ve nasıl kaynaklar kullanılabilir ve nasıl sorular sorularak aranılan cevabı bulabiliriz. Bunlar herkesin geliştirmesi gereken alışkanlıklar olduğuna inanıyorum.

Hangi topluluklar içerisinde yer alıyorsun? Sana faydası olduğunu hissettin mi?

Okul bünyesinde IEEE, Yazılım Topluluğu, Edebiyat Topluluğu ve Türk-Japon Topluluğu’nda yer alıyorum. Okul dışında ise başlangıç-orta seviyesinde Go oynuyorum ve okul fanzininde yazı yazmakla uğraşıyorum.  Kadın Yazılımcı ile tanışmam ise çok yeni. Bölüm ve üniversite fark etmeksizin kesinlikle her öğrencinin en az bir topluluğa üye olmasını öneririm. Hem bireysel olarak gelişmeyi hem de mesleki anlamda gelişmeyi sağlıyorlar.  

Çok teşekkürler Çılga!

Kader Sucuk

Posts Twitter

Uzun yıllardır web teknolojileri ile ilgileniyorum. Kadın Yazılımcı topluluğu kurucularındanım. Daha önce pek çok etkinlikte Ruby on Rails atölyeleri düzenledim. Django Girls etkinliklerinde mentörlük yaptım, organizasyonlarda yer aldım. Bildiklerimi paylaşmayı ve öğrenmeyi seviyorum. Kadınların bilişim sektöründe daha görünür olmasını önemsiyorum. Özgür yazılım destekçisi ve LKD üyesiyim.

5 responses to Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XII

  1. Merhaba. Moleküler biyoloji ve genetik bölümünden bu sene mezun olacağım. Biyoinformatik alanının önünün açık olduğunu düşündüğümden ve birazda ilgimden dolayı bu bölümde yüksek şisans yapmayı düşünüyordum. Sizinle aslında iletişime geçmek istedim Çılga hanım ama buradan yazıyorum umarım görürsünüz yorumumu. Bu konu hakkında sizinle konuşmak ve fikirlerinizi almak benim için çok önemli yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi kalın.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XIII | Kadın Yazılımcı - 13 Ağustos 2020

    […] ilk yedi yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI ve XII İyi […]

  2. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XV | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] ilk ondört yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII ve XIV İyi […]

  3. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVII | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] ilk onaltı yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV ve XVI İyi […]

  4. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XIX | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] ilk onaltı yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII ve XVIII İyi […]

Yorum yapmak için