Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XIV

Kader Sucuk —  13 Ağustos 2020 — 3 Comments

Bilgisayar Mühendisliği – Sevil Toprak

Tercih döneminin başladığı şu günlerde yazılım kariyeri yapmak isteyen arkadaşlara ilham vermesi amacıyla bu yazı serisini planladık ve sektörün bilinen isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk onüç yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII ve XIII İyi okumalar!

Sevil Toprak

Merhaba Sevil. Hangi üniversiteden mezunsun?

2015 yılında Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun oldum. Bir özel üniversitede %100 burslu olarak eğitim aldım (Şu an var olmadığı için isim belirtmiyorum). 2019 yılında ise Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde aynı bölümde yüksek lisansımı tamamladım.

Bölüm mezunları nerelerde çalışır? İş imkanları nasıldır?

Bölüm iş imkanları açısından geniş bir yelpazeye sahip ve bir çok alanda çalışabiliyoruz. Yoğun olarak teknoloji firmalarında, ek olarak çoğu devlet ve özel kurumda çalışma imkanımız var. Ayrıca bölümümüzün en güzel yanı dünyanın bir çok ülkesinde çalışabiliyoruz. Bunu yaparken de üniversite-bölüm denkliğine gerek kalmadan, teknik açıdan gerekli yeterliliğe sahip olmamız büyük ölçüde yetiyor.  

Kariyer yolun nasıl şekillendi?

Bu soruda öncelikle üniversite sınavından sonraki bölüm tercihimle başlamak istiyorum. Bilgisayar Mühendisliği’ni tamamen girdiğim sınavda aldığım puana göre tercih ettim. Bölümümle, özellikle yazılımla ilgili herhangi bir ilgim ve bilgim olmadan bu bölümü seçmiştim. Üniversitede aldığım bölüm dersleri ve bölüme karşı kişisel ilgimin artmasıyla birlikte şu anda mesleğini çok seven birisi oldum. Üniversiteden sonraki hayatımda ise ilk olarak akademik alanda ilerleme kararı almıştım. Daha sonra bu kararımı hem sektörde çalışıp hem de akademik hayatıma devam edebileceğim şekilde değiştirme kararı aldım. Bu aşamadan sonra iş aramaya başladım. Aslında buraya kadar biraz deneme yanılma yoluyla ilerleyen bir tercih dönemim oldu ama bu süreçten pişmanlık duymuyorum 🙂 Sektördeki ilk iş deneyimime Full-Stack Python Developer olarak başladım. Yaklaşık bir sene Python yazdım. Daha sonra da Full-stack Java Developer olarak çalışmaya devam ettim. 

Yaptığın işi biraz anlatabilir misin?

Şu an çalıştığım şirkette Java yazılım dilini kullanarak çeşitli Web uygulamaları geliştiriyoruz. Müşteriden gelen ya da kendi içimizde belirlediğimiz isterlere göre bir ürün ortaya çıkarıyoruz. 

Bir işte başarılı sayılmanın ya da bunu gösterebilmenin yolunun tecrübeden geçtiğini biliyoruz ama iş bulmanın en zor olduğu dönem olan çaylaklık döneminde ilk maaşlı işini alana kadar geçen sürede kendini geliştirmek için ne yaptın? Ya da junior birinden beklentilerin neler?

Özetle söyleyecek olursam çok merak ettim ve çok araştırdım. Bölümümle ilgili bir çok etkinlik düzenleniyor. Elimden geldiğince bu etkinliklere katıldım. Çünkü bu tür etkinliklerde farklı yerlerde çalışan, farklı işlerle uğraşan bir çok kişiyi dinleme fırsatım oldu. Bu etkinlikler sonunda motivasyonumun arttığının farkına vardım. 

Junior arkadaşlardan beklentim de aslında meraklı olmaları ve araştırma yapmayı seviyor olmaları. Çünkü bir hatayla karşılaşıyorsak bununla ilgili genellikle bir çözüm de bulunuyor, yeter ki araştırmayı bilelim. Bu arada araştırma yapma becerisi mezun olduğumuz anda gelişimini tamamlamıyor. İşe başlayıp kullandığımız teknolojilere hakimiyetimiz arttıkça sorunu arama şeklimiz de gelişiyor. Ama bu aşamaya gelene kadar yani mezun olana kadar bu yeteneğimizi olabildiğince geliştirmiş olarak mezun olmamızın önemli olduğu kanaatindeyim.

Bu işte mutlu musun? İyi ve kötü yönleri neler?

Gerçekten severek yaptığım bir mesleğim var bu nedenle evet mutluyum. 

Öncelikle iyi yönleri:

  • Çalışılabilecek alanlar çok geniş
  • Uluslararası olarak da iş bulma imkanımız yüksek
  • Büyük anlamda bir ekip işi, ekip çalışmalarını severim
  • Günlük hayattaki problemlere yaklaşma ve çözme kabiliyetimizi arttırdığını düşünüyorum 🙂

Kötü yönleri:

  • Kimi zaman karşılaşılan hataların çözümü zor olabiliyor. Kaynak eksikliği, kullanılan teknolojilere yeterince hakim olmamak hataların çözüm sürecini uzatabiliyor. Bu tür durumlarda stresli zamanlar geçirebiliyoruz.

Bazen bırakıp tamamen farklı bir şeyler yapasın geliyor mu? O anlar genelde neden kaynaklanıyor?

Meslek olarak böyle bir düşüncem olmadı. Ama iş değiştirme konusunda bu noktaya geldiğim zamanlar oldu. Bunu etkileyen temel iki konu da iş süreçlerindeki sorunlar ve etkisini gözardı edemeyeceğimiz maaş konusu.

İş bulmakta zorluk yaşadığın bir dönem oldu mu?

Mezuniyetten sonraki ilk işimi bulma sürecim zorluydu diyebilirim. Mezun olduktan yaklaşık 1,5 sene sonra istediğim işi bulabildim. Ama bu süre boyunca da yüksek lisans derslerimi verip bir Tübitak projesinde görev aldım. Yine de çalıştığım proje ve yüksek lisans alanım, sektörde yapılan işlere büyük oranda uyumlu olmadığı için iş bulma sürecimi zorlaştırdığını düşünüyorum. Ama sonrasındaki iş değişikliklerimde böyle bir zorluk yaşamadım. 

Tecrübeyle öğrenip günlük hayatında rutin haline getirdiğin ve çok faydasını gördüğün bir alışkanlık var mı?

İşe yeni başladığım sıralarda delicesine not tutarım 🙂 Görev alınacak işe adaptasyon açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bunu iş değiştirmedeki rutin olarak yanıtlamış olayım.

Günlük rutinim ise işlerim için todo list tutarım. Çalışırken önümde sürekli bir notepad açıktır. Gün içinde aklıma gelen ya da bir şekilde üzerime atanan işleri not alıp önceliklendiririm. 

Hangi topluluklar içerisinde yer alıyorsun? Sana faydası olduğunu hissettin mi?

Aktif olarak bir topluluk içerisinde yer almadım ama farklı bir çok topluluğun düzenlediği etkinliklerin katılımcısıyım.

Çok teşekkürler Sevil!

Kader Sucuk

Posts Twitter

Uzun yıllardır web teknolojileri ile ilgileniyorum. Kadın Yazılımcı topluluğu kurucularındanım. Daha önce pek çok etkinlikte Ruby on Rails atölyeleri düzenledim. Django Girls etkinliklerinde mentörlük yaptım, organizasyonlarda yer aldım. Bildiklerimi paylaşmayı ve öğrenmeyi seviyorum. Kadınların bilişim sektöründe daha görünür olmasını önemsiyorum. Özgür yazılım destekçisi ve LKD üyesiyim.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XV | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII ve XIV İyi […]

  2. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVII | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV ve XVI İyi […]

  3. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVIII | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI ve XVII İyi […]

Yorum yapmak için