Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XIX

Kader Sucuk —  14 Ağustos 2020 — Yorum bırakın

Dünya Tarihi, Siyasal Bilimler, Siber Güvenlik – Ümran Yıldırımkaya

Tercih döneminin başladığı şu günlerde yazılım kariyeri yapmak isteyen arkadaşlara ilham vermesi amacıyla bu yazı serisini planladık ve sektörün bilinen isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk onsekiz yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII ve XVIII İyi okumalar!

Merhaba Ümran. Hangi üniversiteden mezunsun?

Arizona State University’de Dünya Tarihi üzerine lisans eğitimi aldım. Yan dal olarak siyasal bilimleri seçtim ve Uluslararası İlişkiler üzerine sertifika aldım. Tüm bunları %100 online tamamladım ama Ankara’da hazırlandım, okudum ve okul için yurtdışına hiç gitmem gerekmedi. Şu anda da Georgia Tech’de Siber Güvenlik yüksek lisansı yapıyorum. Yine evimden ve yine tamamen online 🙂

Amerikada Online okula nasıl başladın?

Amerikadaki okullar için gerekli olan vize hariç tüm gereksinimleri doldurdum. Bunlardan ilki yabancı dil sınavı TOEFL veya IELTS. Sonrasında da özellikle biz Türkler için son derece kolay olan ve 2-3 ayda bir tekrar alabileceğimiz SAT sınavı. Sınavda ben ilk girişimde 2400 üzerinden 1800 aldım ve bu gayet yeterli oldu. Geri kalan da lise diploması ve farklı üniversiteler ve bölümler için değişiklik gösteren diğer dosyalar. Benim okulum referans mektubu istemişti, ben de lisedeki öğretmenlerimden rica etmiştim. Okullar için değişiklik gösteren sadece puanlar ama onun haricinde aşağı yukarı temel olarak bunları istiyorlar. Bölüm çok fazla önemli değil ilk başta çünkü departman içinde bölüm değiştirebilirsiniz. Mesela ben Aile ve İnsan Gelişimi bölümüne girmiştim, ama çok fazla keyif almadığım için ikinci dönemde Dünya Tarihine geçtim. Şu an diplomamda online ibaresi geçmiyor, ve fiziksel olarak giden bir öğrenci gibi herkesle beraber mezuniyet törenim vardı.

Online eğitim ve çalışmanın zorlukları yok mu?

Olmaz olur mu, var tabi ki. Yaşadığımız Covid-19 döneminde bir anda okulların neredeyse hepsi online eğitime geçti. Bazıları bocaladı bazıları beğendi. Herkesin sevmesine gerek yok çünkü herkese göre değil bu. Ama okullar da buna hazır değildi, daha önceden böyle birşeyin mümkün olmasını bile düşünemiyorlardı. Ama yıllardır yurtdışında online eğitim profesyonel düzeyde var. Ben de bunu seçtiğim ve eve virüs tehlikesiyle kapanmadığımdan dolayı çok fazla bocalamadım. Ama elbette ki bir kampüs hayatı yok, sosyallik yok. Bunların yokluğunu sosyal aktiviteler kulüpler kurslar bularak kendim kapattım. Daha esnek ve kendi kontrolüm altında olan bir hayat istediğim için bu sistemi tercih ettim. Buna alışınca da çalışma hayatına böyle devam ediyorum. Yine oturmuş bir sistem olduğu için rahatsız hissetmiyorum. Çalışma hayatının zorluğu olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Herkese çok tavsiye edeceğim birşey.

Online okumak yabancı dili yeterince iyi olmayan biri için zor olur mu?

İngilizcesi eğer sıfır ise, tavsiye etmem. Ama eğer İngilizcede kendini ifade edip bir kitap okuduğunda çok az kelimenin anlamına bakıyorsa ve yabancı dizileri altyazısız takip edebiliyorsa kesinlikle tavsiye ederim. İlk başta %100 İngilizce olması zorlayabilir bu yüzden ilk bir-iki dönem sadece bir ders alarak başlamasını tavsiye ederim. Böylelikle hem sisteme hem de derslere aşina olmak kolaylaşır. Bu yavaş ders işleyişi de yazın da ders alarak telafi edebilirsiniz. Eğer baktınız çok zorlanıyorsunuz, ara da verebilirsiniz, komple bırakabilirsiniz de. Çünkü ders başına ödeme yapıyorsunuz, yıllık bir ücret yok. Ama unutmayın ki mezun olduğunuzda efsane bir İngilizceye sahip olacağınız da cepte bonus 🙂 

Neden Arizona State University?

Fiziksel kampüsü olan bir okul tercih etmemin sebebi, kampüste eğitim veren hocaların ve akademisyenlerin tecrübesinden istifade edebilmek içindi. Ayrıca fiziksel bir okulda deneyimi olan bir okulun online’da da kendini geliştirmiş olduğuna emindim çünkü hibrit dersler veriyorlardı. Eminim birçok okul daha vardır ama bana en çok güven veren şey Arizona State Universtiy’di. 

Neden Online okumayı tercih etmeliyim?

Bunun bir kaç tane sebebi var ben de bunları maddelere ayıracağım. Eminim daha fazlasını gören vardır ama başlıca şöyle: 

  • Amerika’da okumuş gibi görünüyorsun bu da bir çoğu iş kolunda CV’nizi listenin önüne atıyor.
  • Öz disiplinde sizin üstünüze kimse olmuyor. Kendinizi ve zamanınınızı çok iyi değerlendirebiliyorsunuz.
  • İngilizceniz inanılmaz ilerler.
  • Tüm dünyada çok rahat iş bulabilirsiniz, hem İngilizceniz var hem de ABD’den dünyaca tanınmış diplomanız var.
  • Uluslararası bir kültürle eğitim alıyorsunuz, bunun farkını kesinlikle hissedersiniz.
  • Hem okuyup hem çalışabilirsiniz veya kendi hobileriniz, yan işlerinizi takip edebilirsiniz.

– Kariyer yolun nasıl şekillendi?

Lisansı tamamlarken ve onun öncesinde de bilgisayarlara merakım hep vardı, ancak dürüst olmak gerekirse, bilgisayar bilimleri ile ilgili bir bölüm okumak için kendimi yeterli görmüyordum ve çok az kadın olduğu için kendimi rahat hissetmiyordum. Bundan dolayı lisans olarak bu konuda bir bölüm tercih etmekte tereddüt ettim. Ama merakım ve isteğim inanılmaz fazlaydı. Bu yüzden internette kendi çapımda keşfettiğim ücretsiz Harvard ve MIT’nin verdiği dersler ve YouTube gibi kaynaklardan kodlama, yazılım, yapay zeka ile ilgili ne kadar kurs varsa bilgi edinmeye çalıştım. Mezun olduktan sonra okuduğum bölümle ilgili hiçbir meslek ilgimi çekmiyordu. Gönüllü olarak İngilizcemin başkalarına faydalı olması için öğretmenlik, çevirmenlik gibi görevlerle meşgul oldum. Bu sırada da siber güvenlik sektöründe kadınların varlığı dikkatimi çekti ve bana motivasyon kaynağı oldu. Böylelikle sonunda merakım ve ilgimi karşılayan bir sektör keşfetmiş oldum ve birçok giriş pozisyonuna başvurdum. Elbette ki kimse Tarih bölümü okumuş birini istemedi. Bende sertifikalar almaya başladım. Gerçekleşen konferanslara katıldım, ve yine gönüllü olarak siber güvenlik dergisine yazılar çevirmeye başladım. Sonrasında editör oldum dergiye ama bu yine benim pek de istediğim birşey değildi. Teknik alanda yer almak istiyordum. Bir güvenlik şirketine bu dergideki arkadaşlar aracılığıyla girdim ve gerçek dünyayı görmüş oldum. Buradaki yetişmemden sonra da şu an olduğum HackerOne şirketine güvenlik analizcisi olarak başladım. Not: Tüm bunlar yine hep %100 online.

Yaptığın işi biraz anlatabilir misin?

Hackerların bug bounty için bulduğu güvenlik açıklarını inceleyip, doğruluyorum. Sonrasında bunların daha önceden bulunup bulunmadığını kontrol ediyorum, ve en son da bunu ilgili müşteriye düzgün bir uslupla iletiyorum. Ardından bu zafiyetlerin takibini yapıyorum. Hackerların ve müşterilerin başarılı iletişimleri ve karşılıklı istediklerini aldıklarından emin oluyorum.

Bir işte başarılı sayılmanın ya da bunu gösterebilmenin yolunun tecrübeden geçtiğini biliyoruz ama iş bulmanın en zor olduğu dönem olan çaylaklık döneminde ilk maaşlı işini alana kadar geçen sürede kendini geliştirmek için ne yaptın? 

Hani hep derler ya ‘Çok çalıştım’ diye, hıh evet işte o gerçekten vardı ve hala bitmedi. Ama bu soruyu cevaplamıyor çünkü bunu okuyunca herkes ‘iyi de ne yaptın’ diye merak edebilir. Öncelikle hedef belirledim. Sektörü sadece Türkiyede değil tüm dünyada araştırıp, neymiş nereye gidiyormuş, oyuncular kimler ve ben tüm bu girdabın neresinde olmayı istiyorum’u tespit ettim. Sonrasında da o hedefe ulaşmak için neler gerekiyor diye kafa yordum. Bunlar öyle bir günde olacak şey değil tabi ki ve bunları belirledikten sonra eksikleri kapatma aşamasına geldim. Buraya yeni başlayan birçok kişi ‘nereden başlamalıyım’ diye soruyor. Bu sorunun cevabı kendimizde saklı. Çünkü ne konuda eksik olduğumuzu birtek biz biliyoruz. Sonrası basit bir Google arama sonucu ve alınan eğitimin tatmin seviyesine göre değişiklik gösteriyor. Öğrendikçe öğrenmediklerimi tespit ettim ve haritamı yolumu oraya doğru şekillendirdim. Bazı eğitim kaynaklarını beğenmedim bazılarını beğendim, yavaş yavaş devam ettim. Unuttuğum oldu, geri döndüm yine okudum izledim çizdim. Ama bu herkes için böyle olmak zorunda değil, ben hafif spontane hafif planlı olarak devam etmeyi seçtim sadece çünkü benim kişiliğime bu uydu. Biraz da sanırım herşeyi zaten online gördüğüm için bu sisteme alışkın olduğumdan böyle gelişti. Eğitim süreci herkesin bireysel serüveni, öyküyü isteklerinize ve heyecan düzeyine göre kendiniz yazmalısınız 🙂  

Şu andaki çalıştığın sektörde bulunduğundan beri okuduğun bölümden pişman mısın?

Her ne kadar çok alakasız olsa da: Asla. Üniversite eğitimi sadece öğrendiğin bilgi değil benim gözümde. Hatta bazı insanlar için gerekmiyor bile. Ben işveren konumunda olsam işe alacağım kişinin üniversite okumuş olup olmaması benim için önemli olmaz. Çünkü üniversite, kişilerin kişisel disiplin, iletişim becerileri, ve yoğun bir eğitim sürecini yönetmesini öğretiyor. Evet çok kıymetli bilgiye sahip olursun ama bunlar 10 yıl sonra kesinlikle önemini yitirecek birşey çünkü sürekli yenileniyor. Yanında esas kalacak şeyler az önce dediklerim. Okuduğum bölüm bana dünya görüşü kattı, herşeye somut yaklaşmamamı ve bakış açımı değiştirmemi öğretti. Bu da şu an beraber iş yaptığımız hackerlarla daha iyi iletişim sağlamama yardımcı oluyor.

Bu işte mutlu musun? İyi ve kötü yönleri neler?

Yaptığım işi çok seviyorum çünkü her an yeni birşeyler öğreniyorum. İnanılmaz dinamik ve tüm dünyayla çalışabilmek beni çok özgürleştiriyor. Bazen çok komplikle problemlerle karşılaşıyoruz ve bir problemi çözmek tüm günümüzü alabiliyor. Yoğunluktan halim mesai haricinde kalmıyor ama böyle olduğu için şükrediyorum. Boş boş saatlerin geçmesini beklediğim bir iş de olabilirdi.

Bazen bırakıp tamamen farklı bir şeyler yapasın geliyor mu? O anlar genelde neden kaynaklanıyor?

Evet bazen aşırı yoğunluktan gidip bir sanat atölyesi açıp sadece resim yapmak, seramiklerimle ilgilenmek istiyorum.  Böyle yaptığım zamanlar oluyor da, ama sonra yine özlüyorum işi 🙂 

Tecrübeyle öğrenip günlük hayatında rutin haline getirdiğin ve çok faydasını gördüğün bir alışkanlık var mı?

Online eğitime başladığımda bize ilk öğretilen haftalık ajanda tutmaktı. İlk başta gülünç bulmuştum, neyiz biz CEO’mu diye gülüyordum. Sonra farkettim ki benden başka benimle bu yolculukta olan kimse yok ve bu yüzden kendime hakim olmam lazım. Şu an hala her Pazar günü oturur haftanın planını tam detay hazırlarım. Rahat uyumama ve hiçbir planın aksamamasına yarıyor. Çok tavsiye ederim.

Hangi topluluklar içerisinde yer alıyorsun? Sana faydası olduğunu hissettin mi?

Kadınların kurduğu ve bulunduğu tüm toplulukları destekliyorum. Birbirimize gerçekten ihtiyacımız var. Birçok üzücü şey yaşadım ve beni anlayan, destekleyen ve doğru düzgün yardım eden sadece kadın topluluklarıydı. Birbirimizin rahatlıkla anlaşabileceği ve yargılanmadan karşılaştıkları problemleri anlatıp çözüm isteyebileceği güvenli ortamların olmasında hiçbir yanlış yok. Sayılarımızın artması gerekli.

Çok teşekkürler Ümran!

Kader Sucuk

Posts Twitter

Uzun yıllardır web teknolojileri ile ilgileniyorum. Kadın Yazılımcı topluluğu kurucularındanım. Daha önce pek çok etkinlikte Ruby on Rails atölyeleri düzenledim. Django Girls etkinliklerinde mentörlük yaptım, organizasyonlarda yer aldım. Bildiklerimi paylaşmayı ve öğrenmeyi seviyorum. Kadınların bilişim sektöründe daha görünür olmasını önemsiyorum. Özgür yazılım destekçisi ve LKD üyesiyim.

No Comments

Be the first to start the conversation.

Yorum yapmak için