Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XV

Kader Sucuk —  14 Ağustos 2020 — 1 Comment

Bilgisayar Mühendisliği – İlkay Aydoğdu

Tercih döneminin başladığı şu günlerde yazılım kariyeri yapmak isteyen arkadaşlara ilham vermesi amacıyla bu yazı serisini planladık ve sektörün bilinen isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk ondört yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII ve XIV İyi okumalar!

İlkay Aydoğdu

Merhaba İlkay. Hangi üniversiteden mezunsun?

Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden geçen yıl mezun oldum.

Hangi dersleri aldın?

Genel Mühendislik Dersleri(Matematik, Fizik, Diferansiyel Denklemler vs.) Algoritma ve Programlama (C), Bilgisayar Mühendisliğine Giriş, Lineer Cebir, Programlama Dilleri I (Java), Grafik ve Animasyon, Elektrik Devre Temelleri, Lojik Devreler I, Programlama Dilleri II (Java), Veri Yapıları ve Algoritmaları, Elektronik Devreler, Lojik Devreler II, Nesneye Yönelik Programlama (Java), Veritabanı Yönetimi, Biçimsel Diller ve Otomatlar, Mikroişlemciler, Veri İletişimi, İşletim Sistemleri, Web Teknolojileri ve Programlama, Veri Madenciliği, Mobil Programlama, Bilgisayar Ağları, Bilgisayar Mimarisi, Yazılım Mühendisliği, Mikroişlemci Tabanlı Denetleyiciler, Bilgi Güvenliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Yapay Zeka, Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları, Algoritmaların Analizi, Bilgisayar Ağ ve Güvenliği, Optimizasyon Algoritmaları, Nesneye Dayalı Analiz ve Modelleme

Lisansüstü imkanları nasıl?

Yüksek lisans ve doktora imkanları var fakat henüz lisansüstü eğitim almadığım için detaylarını bilmiyorum.

Bölüm mezunları  nerelerde çalışır? İş imkanları nasıldır?

Arkadaşlarımın hemen hemen çoğu kısa bir süre içerisinde iş buldular ve genellikle tercihen özel sektörde çalışmaktalar.

Kariyer yolun nasıl şekillendi?

Birinci sınıftan itibaren çeşitli kamp, eğitim ve seminerlere katıldım. Bu alanda çok güzel gönüllü eğitimler oluyor. Yönelmek istediğim alan ile ilgili temel eğitimlerimi buralardan edindim diyebilirim hatta. Okul döneminde de CyberLab adındaki siber güvenlik kulübünde aktif rol aldım. Okul biter bitmez Invictus şirketinde 2 aylık bir staj dönemine başladım ve halen orada çalışmaktayım.

Yaptığın işi biraz anlatabilir misin?

Yaklaşık 1 senedir Cyber Security Consultant olarak çalışmaktayım. En yalın haliyle çeşitli şirketlere/şirket sistemlerine güvenlik testi gerçekleştirip bunları raporluyorum diyebilirim. Bunun için sürekli aktif olarak araştırmalar yapıyor; yeni zafiyetleri ve bunların etki alanlarını öğrenmeye çalışıyorum.

Bir işte başarılı sayılmanın ya da bunu gösterebilmenin yolunun tecrübeden geçtiğini biliyoruz ama iş bulmanın en zor olduğu dönem olan çaylaklık döneminde ilk maaşlı işini alana kadar geçen sürede kendini geliştirmek için ne yaptın? Ya da junior birinden beklentilerin neler?

Okul döneminde etkinliklere katılmaya özen gösterdim ve en büyük faydayı da oralardan gördüm diyebilirim. İnsanlarla iletişimde olarak bir şeyler öğrenmenin kendimce daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu süreçte okumayı sevmek en büyük yardımcım oldu. İşe girerken elimde olan en büyük şey öğrenmeye olan hevesimdi; çünkü eninde sonunda öğrenme süresini kısaltıp bilgiye ulaşabiliyorsunuz ama heves her zaman sizinle olan bir şey değil malesef 🙂 İşverenlerin de karşısında hevesli insanlar görmek isteyeceğine eminim.

Bu işte mutlu musun? İyi ve kötü yönleri neler?

Aşırı mutluyum! Elbette her işte olduğu gibi sabır ve özveri gerekli. Sürekli araştırıp öğrenebileceğim bir şeylerin olması ve kendimi geliştirmeye devam etmek bazen yorucu olsa da hep bir adım sonrasını merak ediyorum. Merak ise beni hep canlı tutuyor! Test aşaması elbette en zevkli kısım ama asıl iş bunu raporlamaktan geçiyor. Hele bir de yazarken anlık kaydetmeyi unutursanız ve yanlışlıkla o ana kadar yazdıklarınız silinirse… Elbette kötü değil ama sadece biraz uğraştırıcı 🙂

Bazen bırakıp tamamen farklı bir şeyler yapasın geliyor mu? O anlar genelde neden kaynaklanıyor?

Elbette benim de düştüğüm zamanlar oluyor. Böyle anlarda kendimi koca bir okyanusun içerisindeymişim ve öğrenecek çok şeyim varmış gibi hissediyorum, bu da gözümü korkutmuyor değil 🙂 Ama yeni bir şeyler öğrenmek her zaman işime daha sıkı sarılmamı sağlıyor.

İş bulmakta zorluk yaşadığın bir dönem oldu mu?

Hayır olmadı.

Tecrübeyle öğrenip günlük hayatında rutin haline getirdiğin ve çok faydasını gördüğün bir alışkanlık var mı?

Sanırım buna çeşitli platformalardaki güvenlik test raporlarını okumak diyebilirim. Çünkü bu sayede hem kendi gerçekleştirdiğim testlerdeki senaryoları genişletiyorum, her seferinde farklı şeyler deniyorum; hem de bunları daha açıklayıcı yazabiliyorum.

Hangi topluluklar içerisinde yer alıyorsun? Sana faydası olduğunu hissettin mi?

Aktif olarak olmasa da Kadın Yazılımcı, WomenHackerz gibi toplulukları elimden geldiğince takip ediyorum. Ayrıca gönüllü eğitimlerin verildiği kampları da takip etmeye çalışıyorum. Kampların en güzel yanı ise kendim gibi bir çok insan ile tanışıp iş harici de yakın dostluklar kurabilmek.

Çok teşekkürler İlkay!

Kader Sucuk

Posts Twitter

Uzun yıllardır web teknolojileri ile ilgileniyorum. Kadın Yazılımcı topluluğu kurucularındanım. Daha önce pek çok etkinlikte Ruby on Rails atölyeleri düzenledim. Django Girls etkinliklerinde mentörlük yaptım, organizasyonlarda yer aldım. Bildiklerimi paylaşmayı ve öğrenmeyi seviyorum. Kadınların bilişim sektöründe daha görünür olmasını önemsiyorum. Özgür yazılım destekçisi ve LKD üyesiyim.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVII | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV ve XVI İyi […]

Yorum yapmak için