Anlatmak güçlendirir

Lale Didem Aslan —  6 Mart 2018 — Yorum bırakın

Kadın Yazılımcı olarak şimdiye kadar hep teknik etkinlikler düzenlemiş veya sosyal konuları konusunda uzman konuklardan dinlemiştik. Bu seferinde bizi çok yakından ilgilendiren bir sosyal konuyu, yani “Yazılım dünyasında kadın olma”yı ele alan bir etkinlik düzenlemeye karar verdik. Bunun için de Elif, Yeşim ve ben kendimize bir yol haritası hazırlayıp çalışmaya koyulduk. Ve “Anlatmak Güçlendirir” çıktı ortaya.

Amacımız, Yazılım dünyasında olan ya da bu dünyaya girme yolunda eğitim alan kadınların cinsiyetinden dolayı yaşadığı zorlukları ve önyargıları konuşmak, bunları aşmak için neler yapabileceğimizi tartışmaktı. Bir Çarşamba akşamı İdea Kadıköy’de buluştuk 10 kişi.

Peki bu etkinlikte ne oldu? Kadın Yazılımcı etkinliklerinin hepsinde olduğu gibi sektördeki (ya da bu sektöre girmeye aday) akıllı kadınlar ile tanıştık. Cinsiyetimizden dolayı yaşadığımız zorlukları ve olayları birbirimize anlattık, anlattıkça da rahatladık. Herkes benzer şeyler anlattı aslında: Sırf kadın olduğu için yazılımdan anlamadığı önyargısıyla boğuşuyor, ya da kilit projeler veya rollerde görev alamıyor, veya toplumda kadın rolü olarak kabul edilmiş çay koyup pasta kesme faaliyetlerinin vazgeçilmez icracısı oluyor. Ve bu zorlukların temeli de hep aynı yere çıkıyor: erkek egemen bakış. Evet, bu sektör erkek sayısının ve oranının daha fazla olduğu bir yer hâlâ; ama bu, buradaki iletişim şeklinin erkekler tarafından domine edilmesinin normal olduğunu göstermez. Ya da erkeklerin çok daha iyi yazılımcılar olduğunu. Öncelikle bu önyargıları kırmamız gerekiyor, tek tek, kendi kafalarımızda, kadın ya da erkek. (Bu arada kadınların yaşadıkları bu zorluklara yalnızca erkekler sebep olmuyor. Bazı kadınlar var ki bu yazılım dünyasında, kadın olduklarını unutup erkek gibi davranarak varolabilmişler bir tek. Onlar da bu şekilde önyargılarla davranıyorlar hemcinslerine. En üzücüsü de bu oluyor sanki.)

Bu etkinliklere katılan bizler ya da ne yapabiliriz peki bundan sonra?

  • Bize yapılan ya da yapıldığına şahit olduğumuz ayrımcılıkların daha çabuk farkına varabiliriz.

  • Farkına vardığımız ayrımcılıklara tepki vermeyi öğrenebiliriz. Şimdiye kadar böyle oldu diye hep böyle olmak zorunda değil. Kadınlar düzenli olmaya daha meyilli diye her toplantıda notları onlar tutmak zorunda değil mesela.

  • Aynı sektörde çalıştığımız kadın çalışanlara destek olabiliriz. Aynı ekipte çalışıyorsak hem onlarla olan ilişkilerimizde bize nasıl davranılmasını istiyorsak onlara o şekilde davranabiliriz. (klasik empati evet) Bizden biraz daha az tecrübeli arkadaşlarımıza davranışlarımızla (yani hem kadın hem erkek herkese eşit şekilde davranarak) örnek olabiliriz. En güzel anlatma şekli eylemlerle olandır ne de olsa.

  • Kadın yazılımcı etkinliklerinde gönüllü olabiliriz. Mesela Django Girls

Elbette toplumdaki tüm insanları ya da mevcut düzeni bugünden yarına değiştiremeyiz. Ancak hiçbir şey yapmadan da duramayız. Hem kendimiz hem başkaları için mücadele etmeye devam etmeliyiz.

Bu etkinlik ile ilgili kişisel his ve düşüncelerime gelince. Öncelikle böyle bir etkinliğin parçası olduğum için mutlu oldum. Bu etkinliğe katılan bazı kişilerden daha önce yüzleşmiştim bazı şeylerle ve biraz zor olsa da bu anlamdaki dertlerimi dile getirmeyi öğrenmiştim. İnsanlar, siz kendi yüzleşmelerinizi onların yanında yaşayınca kendileri de aynı şeyi daha kolay yapabiliyor; buna vesile olduğum için kendimi çok iyi hissettim. Bir de aynı benim durumumda olan, yani sektörde kadın olduğu için sorun yaşayıp da konu ile ilgili sorunlarını dile getirebilen ve bununla ilgili bir şeyler yapma derdi olan insanlar da vardı aramızda. Onlardan da sağlam durmaya devam etme gücü aldım ve bu güç ile bu konularda bir şeyler yapmaya kesinlikle devam etmek istiyorum. Ha bir de unutmadan bu etkinliğe hazırlanırken Elif ve Yeşim ile konuştuklarımız da konuya biraz daha farklı bakmamı sağladı. Yeri gelmişken onlara da teşekkür ederim. Bence eylemlerimiz devam edecek. 😊

Lale Didem Aslan

Posts

No Comments

Be the first to start the conversation.

Yorum yapmak için