DevFestW’in ardından

Elif T. Kuş —  18 Mart 2014 — 2 Comments

Bu blog işine başladıktan bir ay kadar sonra DevFestW etkinliğinden haberim oldu. ‘Ne güzel denk geldi’ diye düşündüm. ‘Bir konuşma yapayım mı yapmamayayım mı?’ diye kararsızlıklar içindeyken Osman Yüksel ‘Konuşma yapsana’ diye bir eposta attı. Ben de ‘katılayım’ dedim. Çok uzun süredir de sunum yapmadığım için bayağı da bir streslendim. Böyle şeylerde acayip antreman kaybediyorum. Yeniden bir alışma süreci gerekiyor. İstanbul Hackerspace‘te de Android eğitiminde benzer durum olmuştu. İlk haftadan son haftaya doğru çok fark oldu.

Sunumum saat 17:15’te olduğu için pek katılım olmadı. Salonda 20-30 kişi falan vardı herhalde. Yarısı arkadaşlarımdı. 🙂 Sunumu DevOps’la ilgili pek bilgisi olmayan insanlara yönelik hazırlamaya çalıştım. Türkiye’de gözlemlediğim kadarıyla DevOps pratikleri çok az uygulanıyor. Daha çok uygulanması gerektiğini düşünüyorum çünkü bunlar kod yazımı ve canlıya alma işini sistematize eden şeyler. İnsan hatasından kaynaklanan problemeri ve ameliye işi azaltıyor. Bunları uygulamıyorsanız tam olarak ‘Yazılım Mühendisliği’ yaptığınız söylenemez. Daha çok kod kahramanları veya kod amelesi gibisiniz. Sunumuma şu linkten erişebilirsiniz.

Bu arada etkinliğe iki konuşma başvurusu yaptım. Bir tanesini Yaşar‘la beraber konuştuk ve başvurduk. Başlığı “Kadından yazılımcı olmaz” idi. Diyalog şeklinde yapacaktık. Yaşar, önyargılı erkek yazılımcıyı oynayacaktı, ben de kadın yazılımcıyı. Yaşar ‘Kadından yazılımcı olmaz’ diyerek başlayacak ben de onu konuşturup tek tek argümanlarını irdeleyecektim. Ama konuşma kabul edilmedi. Reddedildiği için de biraz ekiple ilgili hayalkırıklığına uğradım. ‘Erkek konuşmacı olmayacak’ kuralından dolayı elenmiş diye duydum.

Gelelim etkinliğe. DevFestW tek günlük bir etkinlikti. Pazar sabahı son dakika ilk ana konuşmaya yetiştim. İlk konuşma Google’da Tüketici Ürünlerinden Sorumlu Pazarlama Müdürü olarak çalışan Aslıhan Ulutaş’ındı. Adını programda görünce yahu DevFest’e (Developer Festival) ‘Pazarlama Müdürü mü çıkarıyorsunuz?’ diye düşündüm içimden. ‘Neyse önyargılı olmamalıyım, herhalde bu “rol modeli” muhabbetinden Google’da üst kademede çalışan Türk bir kadın aradılar ama teknik bir kadın bulamadıkları için bulabildikleri Türk birini seçtiler’ diye düşündüm. Ne yazık ki konuşma önyargılarımı karşıladı. Özünde ‘Siz teknoloji yaparak dünyayı değiştiriyorsunuz’ dedikten sonra 15 dakikalık bir “TED talk” izletti. Bu arada konuşmasının tümü 25 dakika civarıydı. “TED talk” İngilizce idi, ne İngilizce ne de Türkçe altyazı yoktu. Salonun yarısının konuşmayı dil probleminden dolayı anlamadığını düşünüyorum. Kilo alma problemi olan bir kızın Youtube’da gördüğü bir yorum üzerine hırslanarak kendini nasıl geliştirdiğini anlatıyordu. Gelen kitle düşünülmeden ve iyi hazırlanılmamış bir konuşmaydı.

İkinci ana konuşmayı Intel’den Türkiye Arge Direktörü Aslı Arslan Eşme’ye yaptı. Aslı Arslan Eşme, bir mühendis. Her halinden belli. Konuşması kadın mühendislere yönelik yapılmış samimi bir konuşma idi. Kendinden bahsetti, kadın mühendis olmaktan, teknolojideki kadınlar ve Intel’deki projelerden bahsetti. Aklımda kalan söylediği birkaç şey (kabaca) ‘Dişil enerjimizi kaybetmemiz lazım çünkü bizi farklılaştıran o.’, ‘Hem çocuk hem kariyer yapmak zor ama yapmak istiyorsanız yapın.’,  Intel’in Arduino uyumlu devresi Galileo ve giyilibilir teknolojilerle ilgili olan Make It yarışması. Yaşasın güzel bir konuşma! Şurda da konuşmanın videosu var.

Bir sonra girdiğim konuşma Melek Pulatkonak’ın ‘Startup Life Lessons: How to Manage Your Idea, Investor, Advisory Board, Team and Network’ konuşması idi. Bu konuşmayı özellikle Melek Pulatkonak’ı izlemeye geldim, çünkü kendisi TurkishWIN diye bir kadın ağının kurucularından. Biraz kendinden, Hakia’daki ‘Startup’ tecrübelerinden bahsetti. Ve genel olarak startup’ın başına geleceklerinden bahsetti. İyi bir konuşma idi.

sevnur-devfestw

Sevnur Malik

DevFestW’nin değişik konuşmalarından biri Sevnur Malik‘in ‘Why marketers should learn coding? And Why coders should understand the concept of marketing?’ idi. Sevnur Malik, pazarlamacı. Pazarlamanın nasıl daha çok verileri değerlendirmeye (data crunching) doğru yöneldiğini anlattı. ‘O yüzden pazarlamacılar daha fazla kodlama öğremeleri ve teknik bilgiyi edinmeleri gerekiyor’, dedi. Aynı şekilde yazılımcıların yaptıkları işi sadece kod yazmak yerine pazarlamayı/alan bilgisini öğrenmelerinin işin en nihai başarısı için önemli olduğunu söyledi. Sunum çok eğlenceliydi. ‘Yazılımcılar, biz pazarlamacıları böyle görüyor’ diyerek gösterdiği video çok bombaydı. Hakikaten de öyle bir algı var. Sunuma bu linkten ulaşabilirsiniz.

Macy’s’den Brenda Jin’in konuşması ‘JavaScript Design Patterns for your Single Page Application’ idi. Kendisi önyüz mühendisi. Macy’s’de kullandıkları Javascript kütüphanelerinden ve nasıl kullandıklarını anlattı. Sonny Franckel’in konuşması ‘Coding in the cloud with Google AppEngine’, adından da anlaşıldığı üzere AppEngine ile ilgiliydi. Pek ilginç değildi veya yeni birşey yoktu.

gulcin-devfest

Gülçin Yıldırım

Yazarlarımızdan Gülçin Yıldırım‘ın konuşması Postgresql üzerineydi. Postgresql’in ne kadar güzel olduğunu öğrendik. 😉 Postgresql ile nerden nasıl öğrenebileceğimizi ve belli başlı kullanımlarını gösterdi. Sunuma şurdan ulaşabilirsiniz.

Katılımcılar kadın, erkek karışıktı. Organizasyon hep kadınlar tarafından yapılmış. Güzel bir etkinlikti.  Tüm DevFestW ekibinin ellerine sağlık. Tüm ekip gönüllü olarak çalışmış. Gönüllü olarak iş yapmak hele böyle bir organizasyonu çıkarmak kolay bir iş değil.

Bu tür kadınların görünürlüğünü arttıran etkinlikler, özellikle kadın yazılımcı adaylarının alanda çalışan kadın yazılımcıları tanıması ve görmesi için çok yararlı.

Elif T. Kuş

Posts Twitter Google+

Bu günlerde Cloud Infrastructure Engineer adı altında Scala Developer olarak çalışıyorum. Geçmişte mobil ve web uygulamları ile uğraştım. Python, Java, C#, Objective C, Android ve iOs ile kod yazdım. Lisansımda Kimya Mühendisliği okudum. Sonradan öğrenenlerdenim.

2 responses to DevFestW’in ardından

  1. Diger basvuru yaptigin sunum degisik olabilirmis aslinda. Guzel fikir. Asil sunumu da senin yapacagini dusunursek sadece sen konusuyormus gibi yapsaydin olurdu buyuk ihtimal.

    Boyle buyuk bir etkinligin duzenlenmesi icin hem maddi olarak hem de insanlara ulasma naminda cok yardim gerekiyor. Aslihan hanim bu konuda devreye giriyor. Google Turkiye’de giris sunumunu yapabilecek tek kisi aslinda.

  2. Elif T. Kuş 21 Mart 2014 at 18:53

    Konuşma kabul edilebilsin diye ayak yapmak istemiyorum. Arada Yaşar da konuşacaktı. Bu Youtube yasağını kaldırmak yerine İsviçre’de bir şirkete yasaklanan videoların telif hakkını aldırmak gibi birşey olur. İyi bir konuşma diyerek kurala istisna yapılmasını beklerdim.

    ‘Parayı sağladığı için Developer etkinliğinde keynote olması çok doğal mı?’ diyorsun. Yani bu aslında bu bir ‘user group’ etkinliğinden çok bir sponsor etkinliği miydi?

Yorum yapmak için