Robotik

Bilge Aslan —  6 Mart 2014 — 3 Comments

Merhaba, ben burada zaman zaman robotik çalışmalardan, bazı yazılımsal çözümlerden bahsedeceğim. Ama önce bir girizgah yapmaya karar verdim. Şöyle bir bakalım neler var, konuyla ilgilenenler nerelere yönlenebilirler bir görelim.

Robot deyince çoğunlukla akla tonlamasız ve kesikli konuşan, insansı bir makine gelir. Oysaki günümüzde geliştirilen robotların çoğunluğu insansı değildir. Çünkü robotlar kullanılacakları ortama ve göreve göre tasarlanırlar ve 2 bacakla adım atarak hareket etmek ve kollara sahip olmak çoğu zaman avantajlı bir durum değildir.

Farklı örnekler göstermeli. Ama öncesinde 1-2 organizasyondan bahsedelim. Konu ile ilgilenenlerin takip edebilecekleri pek çok etkinlik mevcut. Bunların en popüleri 1997’den beri her yıl düzenlenen RoboCup. Bu organizasyonda robotların futbol karşılaşmaları yapılıyor. Burada futbol maçı yapan çeşitli robotların yanı sıra seach and rescue kategorisinde yarışan robotlar da var.

robocupDARwInVsTUD800x600

                                                                          100645,xcitefun-robocup-2 ssl_game

                                                                              rescueRobot_general01

(2011’deki Robocup İstanbul’da düzenlendi.)

Bu yarışmada hedeflenenin, 2050 yılında robotların dünya şampiyonu olan futbol takımı ile maç yapabilmesi olduğu söyleniyor.

İlginizi çekeceğini düşündüğüm bir organizasyon da her yıl İstanbul Teknik Üniversite’sinde düzenlenen Robot Olimpiyatları. Bu yılki, 10-11-12 Nisan’da düzenlenecek. Etkinliğin adresi: http://www.ituro.itu.edu.tr/

Şimdi de farklı birkaç örneğe bakalım.

Taş-kağıt-makas’ta hep kazanan robot:

Birbirine entegre çalışabilen robot küpler:

Robot sinek:

Robot yılan:

İhtiyaca uygun fikirler doğayla sınırlandırılmadan düşünülmeli. Çözüm, mevcut birşeye benzemek zorunda değil. Örneğin bir robot el, parmaklı olmak zorunda değildir. Aynı uçakların kuşlar gibi uçmamaları gibi, insanoğlu çözümü kendi tarzında bulabilir. İşte bu duruma örnek olan robot el:

Bütün bunlar sizi heyecanlandırıyor ve kendi çalışmalarınızı yapmak istiyorsanız. Çalışmaya simülatörlerle başlayabilirsiniz.

Kurup deneyebileceğiniz birkaç simülatör:

  1. Player Project
  2. MORSE
  3. Microsoft Robotics Studio
  4. KiKS
  5. MobotSim
  6. Karel
  7. Peekabot
  8. MRPT
  9. Carmen
  10. Webots
  11. Simbad
  12. Robocode
  13. Rossum’s Playhouse
  14. V-REP

Platformlar:

  1. ROS
  2. URBI
  3. YARP
  4. OROCOS

Farklı bir çağda yaşıyoruz. Artık herkesin bir miktar programlama bilmesi gerektiği söyleniyor. Bu durum, başlangıçta bilgisayarların sadece mühendis ve bilim insanları tarafından kullanılmasından sonra şimdi bazı evlerde birden fazla bilgisayar olması ve insanların bilgisayarları rahat kullanabiliyor olmalarına benziyor.

Günümüzün farklılığını Google’dan gelen son haberler oldukça iyi gösteriyor. Google peş peşe bir sürü robotik firması satın aldı. Sürücüsüz araç çalışmaları da Stanford Üniversitesi’nin desteğiyle Google’da gerçekleştiriliyor. Görünen o ki Google yeni çağa öncülük edecek. Tabi eğer planları dünyayı ele geçirmek değilse…

İlginizi çekebilir:

Bilge Aslan

Posts Twitter Google+

Yazılım Geliştirici ve Amatör Astronom

3 responses to Robotik

  1. Çok güzel olmuş. Elinize sağlık. Robot el çok başarılıymış. Bu robotlar bana “Bu işlerden az bile olsa anlasaydım da ben de yapabilseydim.” dedirtti doğrusu. Gelecek yazılarınızı merak ve heyecanla bekliyorum. Robotlarla beni can evimden vurdunuz. 🙂

    Not: R2D2 da çok hoş doğrusu. 🙂

  2. Elif T. Kuş 11 Mart 2014 at 11:18

    Benim favori robotlarımdan biri Kısmet: https://www.youtube.com/watch?v=8KRZX5KL4fA
    Robotu yapan ekibin başındaki kadın da çok karizmatik: Cynthia Breazeal. Sosyal robotlar üzerine çalışıyor.
    Yeni bir işi de Leonardo: https://www.youtube.com/watch?v=ilmDN2e_Flc

  3. Maliyetli olsa da yapımı zevkli projeler. Herkesin tatması gerekiyor 🙂

Yorum yapmak için