Yanlış İfade Etme ve İşin Aslı : Analiz ve Doküman İkincil İş Değil

Elif T. Kuş —  22 Mart 2016 — 1 Comment

Olay, Yeni Medya Yeni İnsan radyo programında, Mutlu Binark‘ın şu sözleri ile başladı: “Mühendislik alanında kadınların yazılımcılığa teşvik edilmesinde özellikle problemlerden biri de sanırım kadınların ikincil işlere yönlendirilmeleri. Bu kadın yazılımcıların endüstri alanında belli pozisyonlara gelmelerini engelleyen bir bariyer haline geliyor”. Konuşmayı dinlerken Kadın Yazılımcı hesabıyla, Twitter üzerinden canlı olarak konuşulanları aktarmaya çalıştım. Vurucu cümleyi yakalayıp Twitter’a yazıyorum. Daha önce panellerde de yaptığımzı birşey. Yukardaki Mutlu Binark’ın sözünü “Problemlerden biri kadınların dokümantasyon, analistlik gibi ikincil sorumluluklara yönlendirilmesi” olarak yazdım. Hatam bundan ibaret. “Analistlik ve dokümantasyon” kısmını ben ekledim. Dolayısıyla, bu işleri yapanlar -haklı olarak- ve bunların ikincil iş olmadığını -haklı olarak- düşünenler tepki verdiler.

Öncelikle Mutlu Binark’tan, sözlerini çarpıttığım için özür dilerim.

Analistlik ve dokümantasyon elbette ki ikincil iş değil. Bu anlama gelen bir Tweet attığım için özür dilerim.

Anlatamadığım işin doğrusu ise şöyle: Egemen kültür tarafından, “kod yazmak” esas iş olarak düşünülüyor. Tam olarak bu sebepten de, kadınlar (ve aslında işlerine gelmeyen başka azınlıklar) bu işin dışında tutulmak isteniyor. Bunun için de akla mantığa sığmayan sebepler ileri sürülüyor. Kadın Yazılımcı olarak, dert edindiğimiz şeylerden biri de bu.

İşin doğrusu, -her nedense- analistlik ve dokümantasyon, yine bu egemen kültür tarafından “kadınlara daha uygun” işler olarak düşünülüyor ve onların bakış açısına göre, ikincil işler.

Şunu da ifade etmek lazım: Pek çok proje, analiz ve doküman eksikliğinden ölür. Yoksa kod eksikliğinden değil.

Bir de şöyle bir durum var: Analiz ve dokümantasyon yapan insanlar, -yine bu egemen kültür tarafından- kariyerlerinde fazla ilerlemesi mümkün görünmeyen, bir noktada cam tavana çarpıyor. Bu da olmaması gereken birşey. Analistlerin tavanı, yani çıkabilecekleri en yüksek makam, alan bilgisi taşıdıkları için daha yüksek. Dokümantasyon zaten egemen yazılım kültürü içinde “gereksiz” görüldüğü için, takım lideri dokümancı bulmak bile zor.

Böyle bir durumu, bir Tweet’in içinde anlatmanın zorluğu anlaşılmıştır umuyorum. Ben de anlatamadım. Doğrusu, konuşmayı olduğu gibi aktarmak. Tırnak içine laf ekleyince, sonuçların böyle olması kaçınılmaz oldu.

Hata yapmaz değilim. Ama yaptığım hatayı da savunacak değilim. Yanlış oldu. Tepki verenlere de teşekkür ediyorum. Daha evvelki yazılarımdan birinde söylediğim gibi:

Ayrımcılıkla savaşmak göründüğü kadar kolay değil. Hem savunulacak şeyi hem ifade şeklini hem de sunum şeklini dikkatli seçmek gerekiyor.

Sunum şeklimi dikkatli seçemedim.

Elif T. Kuş

Posts Twitter Google+

Bu günlerde Cloud Infrastructure Engineer adı altında Scala Developer olarak çalışıyorum. Geçmişte mobil ve web uygulamları ile uğraştım. Python, Java, C#, Objective C, Android ve iOs ile kod yazdım. Lisansımda Kimya Mühendisliği okudum. Sonradan öğrenenlerdenim.

One response to Yanlış İfade Etme ve İşin Aslı : Analiz ve Doküman İkincil İş Değil

  1. Mehmet . KD 30 Mart 2016 at 14:53

    Hocam online Android oyunların dosyalarının içine girip birseyleri değiştirip elmas yükleme imkanımız var mi ?

Yorum yapmak için