Olay mahaline geri döndük

Elif T. Kuş —  27 Mayıs 2014 — 9 Comments

BoZdgAcIEAAaTGv.jpg_largeİlk yazımızı okuyanlar bilir 14 Aralık 2013’teki Yalova Üniversitesi Bilişim Kulübü‘nün etkinliğinde başlamıştı hikayemiz. Bu sefer işi büyütmüşler gün boyu süren bir etkinlik düzenlemişler. Biz Kadın Yazılımcı ekibinden dört kişi katılacakken proje geçişleri ve zehirlenmeler sonucu iki kişi Gülçin ve ben olarak katıldık.

Etkinlik saat 12:00 civarı başladı. Eda ve Seher’in açılış konuşmalarının ardından bölüm başkanları Müfit Hoca’nın konuşması sırasında perde sallanmaya başladı. ‘Perde sallanıyor, aha salon sallanıyor’ derken deprem olduğunu idrak eder etmez, herkes salondan kaçıştı. Ardından dışarda depremin merkezini öğrenme telaşını da atlattıktan bir süre sonra sakinleştik.  ‘Yalova’yı salladık ha’ esprileri ile salona geri dönüp kaldığımız yerden devam ettik.

Osman Yüksel‘in ardından bizim oturumumuz vardı. 14 Aralık’taki etkinlikten sonra neler oldu, blog, stand, konuşmalar derken nasıl bir topluluğa dönüştük/dönüşüyoruz anlattık. Bu arada blogumuzun isim babası (veya anası mı demeliyim :P) Seher. Aralıkta Yaşar’ın konuşmasının ardından konuştuğumuzda ‘Konuşmacı olarak kadın yazılımcı arıyoruz bulamıyoruz. Google’da aratıyoruz çıkmıyor’ demişti. Eh artık çıkıyor kadın yazılımcı. 🙂 Bakınız Google . İlk sayfadaki sonuçlardan beşi bizimle ilgili.

Kadın Yazılımcı’yı anlatmaktan öte merak ettiğim sormak istediğim şeyler de vardı. Yalova Üniversitesi’nde kız öğrenci oranı çok daha düşük değil. Hocalarının tahmini kadınların %30 civarı oldukları. Salonda da kadın erkek oranı %50-%50 civarıydı diye düşünüyorum. Salondakilere ‘Niye derslerde kızların başarısı daha düşük sizce?’ diye sordum. (Aralardaki muhabbetlerden öyle birşey duydum. Doğrudur değildir, ama öyle bir algı var. Kimse de ‘Öyle birşey yok’ demedi.) Önce çok ses çıkmadı. Sonra her zamanki gibi erkekler konuşmaya başladı. Aklımda en çok kalanlar şunlar oldu:

  • ‘Erkekler daha cesaretli. Çalıştırana kadar uğraşmaya devam ediyorlar. Kızlar pes ediyorlar.’,
  • ‘Okullarda dersleri erkeklere göre anlatıyorlar. Biz erkekler çocukluğumuzdan beri bilgisayarla haşır neşir oluyoruz. CPU, RAM, vs. bilgisayarla ilgili bir çok konuya aşınayız. Derste de herkesin belli şeyleri bildiği varsayılıyor. O yüzden kızlar aynı şekilde başarılı olamıyorlar. Meslek liselerinden gelen kızların öyle bir durumu olmadığı için öteki kızlara göre daha başarılı oluyor.’

Daha başka fikirler de konuşuldu.

Arkasından kızlar da konuşmaya başladı. Onların söylediklerinden aklımda kalan ve ayni zamanda üstte yazdıklarımla örtüşen:

  • ‘Kızlar korkuyorlar. Dönem başında ders başlıyor. İlk birkaç konuyu anlamayabiliyoruz. Onu anlamadığımız için sonrasını da kaçırıyoruz. Ondan sonra “Dersi bir geçelim de sonra öğreniriz” diye düşünmeye başlıyoruz’.

Daha evvelden de duyduğumuz ‘Geç kaldık’ hissiyatı ile örtüşüyor. Aslında Amerika’daki kız öğrencilerle yapılan çalışmalar sonucunda da benzer şeyler ortaya çıkmış. Bana göre iki şey var birbiri ile bağlantılı olan:

  • Kızlar genelde bilgisayarı erkekler kadar çok bilmiyorlar. Erkekler de bir yandan fıtır fıtır anlayınca ve kodları yazınca demoralize oluyorlar. (Bilmeme durumu bir kısım erkek için de geçerli olabilir. Bir kısım kız için de geçersiz olabilir. Ağırlıklı olarak nasıl olduğuna bakıyoruz.)
  • Üniversitelerde dersler bilgisayarla ilgili temel bilgilerin olduğu varsayımı ile veriliyor. Bu da daha evvelden hobi olarak (Facebook ve Word’den öte) uğraşmamış insanlar için zor oluyor.

İkincisi ile ilgili bizim yapabileceğimiz birşey yok (henüz).

Sizce kızlar korkuyor mu? Evetse bununla ilgili ne yapabiliriz? Fikirlerinizi merak ediyorum (kadın ve erkek). Yorumlarınızı bekliyorum.

Elif T. Kuş

Posts Twitter Google+

Bu günlerde Cloud Infrastructure Engineer adı altında Scala Developer olarak çalışıyorum. Geçmişte mobil ve web uygulamları ile uğraştım. Python, Java, C#, Objective C, Android ve iOs ile kod yazdım. Lisansımda Kimya Mühendisliği okudum. Sonradan öğrenenlerdenim.

9 responses to Olay mahaline geri döndük

  1. Normalde Kadınlar , kimi Insanlarda ” Aile’de Birey olarak Son Sıralarda ” diye Algı var. Lakin ; Ailede Erkeklerden öte kızlardan daha fazla beklenti bekleniyor . Bunu anne ve babalar bilir ve aynı sekilde kızlarda bunun farkındadır bu yuzden kızlar erkeklere göre anne babasını ondan bekledigi beklentileri karsilamak icin caba gostermermektedirler ve hep ezberlenilen kavramlara ve rehber , buyuklerin lafına yonelirler . (Tip,memurluk vs..) Kadınlar erkeklere gore daha titiz ve beceriklidirler bunu kabullenmek lazım bu doganin bir yapisidir . Eger ki ; Ezbertilen kavramlar surekli ayni ideolojiler olmus olmasaydi ezberlenilen kavram degisebilirdi.(Halada Sans var Kadınyazılımcıların Yaptıkları Gibi). daha önce aynı şekilde kadınyazılımcı plarformunlarında belirtigim yorumu tekrarlamak istiyorum ; ” Kadınlar Erkeklerden Daha titiz ve basarilidir . yeterki onların dilinden konusulmasini bilmektir.” (yukaridada belirtilmis dersler erkeklere göre anlatılıyor.) . Siz Kadınyazılımcı olarak bu sistemi degistireceginize inaniyorum. Can ve Gönülden Başarılarınızın devamını diliyorum. Tesekkurler @Kadinyazilimci.

  2. Belki de bu sitenin oluşumuna en büyük kişi olan birisi olarak (ilk yazıdaki eski başkanın kadından yazilimci olmaz fikrini öne süren kişi) arkadaşlarımın dediklerini katilmak ile beraber benim asıl belirtmek istediğim konu aynı bilgi olan iki kişinin çoğumuz yarı kurumsal veya kurumsal olmayan şirket gözü ile bakarsak yorucu mesaileri kaldiramamasi ve sektörde pekismis olan fikri kiramamalari o gün de bunu belirttigim gibi.

  3. Ben erkeklerin bilgisayar terimlerine asina bir sekilde okula basladigina inanmiyorum. Bu konuda kadinlarla pek bir farki yok bence.
    Yine bu fark olsa bile onemi yok bence.
    Okulda egitim verilirken temel bilgilerin oldugu varsayimi da bence yanlis. Hem boyle bir varsayim varsa da cok kolay kapatilabilecek temel bilgilerden bahsediyoruz.

  4. Victor Tomaili 22 Haziran 2014 at 21:36

    Hiç birinin hiç bir şekilde alakası yok. Tamamen kadın-erkek genel ilgi alanları ile ilgili. ilgi alanın neyse onu başarırsın. Bu sebep ile bilgisayar ile ilgilenen sağlam yazılımcı bayanlar da var makyaj yapan uzman erkekler de var.

  5. Merhabalar,
    Hala bolumu okuyan biri olarak bu yazinin gercekten bircok noktaya dogru parmak bastigini rahatlikla soyleyebilirim.
    Sakarya Universitesi olarak bizim de kiz oranimiz azimsanmayacak derecede cok ama erkekler bayragi alip gittiler nedense. Gercek su ki hocalarin ve firmalarin ogrenci secimleri genelde erkek ogrencilerden yana. Örneğin, gecenlerde yaninda calismak icin basvurdugum bir hocam sadece kiz olmamdan dolayi beni ise almaktan cekindigini soyledi. Ayni sekilde okuldaki yazilim ofisleri, ofiste sadece erkek muhabbetinin donmemesi icin bayan ogrenci alabiliyor.
    Bu sadece egitim olarak degil aslinda toplumda ki genel yargidan kaynaklaniyor bence. Tabi suda var; kiz arkadaslarimizin cogu puani bilgisayari tuttugu icin yada en bayansi muhendislik oldugunu dusundugu icin yazip gelmis okula. Hal boyle olunca birsekilde ogrenirim, sinav gecsin calisirim simdi ezberle gec gibi dusuncelerle donemler geciyor.
    Sinavlar yerine donemlik kisa kisa ama gercekten kodlamayi, algoritma mantigini oturtacak projeler verilse cok daha yararli olacaktir.
    Ayni sekilde, ozellikle bayan ogrencilerin kendilerine olan guvenlerinin artmasi icin sunumlar yaptirilabilir.
    Yaziyi gorunce kendimi birseyler yazmak zorunda hissettim. Umarim sıkmamışımdır.

  6. Merhabalar,

    Benim fikrim kizlarin korktuklari yonunde.

    Fazlasiyla ‘ben bunu yanlis yaparsam millete rezil olurum’ etkisi altinda yasiyoruz.(Bende hala var bu zaman zaman, itiraf edeyim)

    Nedense merak etmiyorlar bir de. Bilgisayar muhendisligini isteyerek bilerek bilincli yazip kazanan kizlarin azligi bariz. Lakin bir cok kiz da bolumlerde okuyor. Yani, bolumu kazandim, aman bi sekilde bitirip mezun olayim istegi var.
    Bunun yerine, madem bu bolumdeyim, neden ogrenmiyorum, neden daha guzel algoritma gelistirmeyeyim meraki pek gelismiyor. (kendimize dair memnuniyetsizligimiz var belki de, bu yuzden uzerine gitmiyoruz bunu yenmek icin)Halbuki merak et iste, ya dijkstra diye bir sey varmis, algoritmasi buymus diyip ezberleyip gecmektense, ne yapar ne ise yarar, nerde kullaniliri bi gor bi kendin dene hele.

    Bir de bence bunun tek sorumlusu bizler degiliz. Bizleri kod yazmaya zorlamayan okullar, hocalar da sorunlu. Her dersin projesi olsa, o projeler olmadan gecilmese dersler.. Bilmiyorum su anki durumu ama bizim okulda benim ilk iki senem goygoy gecti bu yuzden. Keske daha cok zorlasalardi bizi. Zorlanmadan galiba baslamiyoruz..

    • Victor Tomaili 23 Haziran 2014 at 19:33

      Zorlama bi derece. merak etmek, ilgi alanında olması demek. Eğer bu işi yapmak istiyorsan, iş olsun para kazanayım diye yapmayacaksın. Keyif alarak yapacaksın ve bu da meraklı olmaktan geçiyor. Takdir edilmenin de faydası olabilir tabiki. Bir de şu var tabiki, kızlar bir araya gelip kod yazmıyor veya bilgisayar ile ilgilenmiyor.

  7. Victor Tomaili 23 Haziran 2014 at 19:40

    Vede çok önemli birşey daha. Okuldaki dersleri unutun gitsin. Okuldaki derslere yetişmeye çalışmak, o piskolojide olmak çok büyük bir sorun. (Bunu kızlar için de erkekler için de söylüyorum) Eğer derslere yetişmek için ders çalışırsanız, yetiştiğinizde kendinizi salıcaksınız. Derslerinizi belki en yüksek derece ie bitiriceksiniz ama sadece derste gösterileni bilmiş olacaksınız. Seçeneklerden bir tanesi, bir usta bulmak yakasına yapışıp bana yazılımı öğret demek ve onları kendinize rakip görüp kendinizi geliştirmek. Yazılım okul ile öğrenilebilecek bir meslek değildir.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Bir Kadın Yazılımcı: Hayata Bir Sıfır Yenik Başlamak | Kadın Yazılımcı - 28 Haziran 2014

    […] mahaline geri döndük’http://www.kadinyazilimci.com/olay-mahaline-geri-donduk/ yazımın sonunda Yalova’da konuştuklarımıza dayanarak bir konuyu tartışmaya açtım. […]

Yorum yapmak için