Bilgisayar Mühendisliği – Ayşe Bilge Gündüz
Tercih döneminin başladığı şu günlerde yazılım kariyeri yapmak isteyen arkadaşlara ilham vermesi amacıyla bu yazı serisini planladık ve sektörün bilinen isimleri ile röportaj yaptık. İyi okumalar!

Merhaba Ayşe.
Hangi üniversiteden mezunsun?
Sakarya Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü (%30 İng).
Hangi dersleri aldın?
Havuz dersleri (matematik, fizik vs.), Lineer Cebir, Programlamaya Giriş, Veri Yapıları, Data Communication, Operating Systems, Computer Organizations, Network, Object Oriented Programming(C#), Design Pattern(Java), Pattern Recognition, Computer Vision, Derleyici Tasarımı, Yapay Zeka
Okulun anlaşmaları var mı?
Toyota ve Ford Otosan’ın bölümün içerisinde ofisleri var bir çok öğrenci okurken çalışma ve tecrübe edinme imkanına sahip oluyor.
Mezunların iş durumu nasıl?
Hiçbir arkadaşım işsiz kalmadı; hemen herkes mezun olmadan önce iş buldu.
Lisansüstü imkanları nasıl?
Yüksek lisans ve doktora programları var. Fakat sonrasında Türkiye’de herhangi bir başka üniversitede de lisansüstü eğitime kabul almakta zorlanmıyorsunuz.
Kariyerinde nasıl bir yol izledin?
Önce Software Engineer olarak uluslararası kurumsal bir firmada 1 yıl çalıştım. Daha sonra yüksek lisans için İTÜ Bilgisayar Mühendisliğinden kabul aldıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak 6 yıl çalıştım. Doktoraya YTÜ’de yine Bilgisayar Mühendisliği bölümünde başladım ve halen devam ediyorum. Alanımı bu süreçte siber güvenlik etrafında özelleştirdim ve şu an yine uluslararası bir firmada Güvenlik Araştırmacısı olarak çalışmaktayım.
Hangi topluluklar içerisinde yer alıyorsun? Sana faydası olduğunu hissettin mi?
Kadın Yazılımcı ve Women Hackerz toplulukları içerisinde aktif olarak bulunuyorum. Bunun dışında Mustafa Akgül Özgür yazılım kampına da aktif olarak destek veriyorum. Kamp ve topluluk özellikle akademide çalıştığım dönemde sektörün içerisinde kalmama, farklı alanlarda da olsa aynı sektörde çalışan, dertlerimden anlayan arkadaşlar edinmeme yardım etti.