Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVI

Kader Sucuk —  14 Ağustos 2020 — 2 Comments

Bilgisayar Mühendisliği – Esra Ur

Tercih döneminin başladığı şu günlerde yazılım kariyeri yapmak isteyen arkadaşlara ilham vermesi amacıyla bu yazı serisini planladık ve sektörün bilinen isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk onbeş yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV ve XV İyi okumalar!

Esra Ur

Merhaba Esra. Hangi üniversiteden mezunsun?

Doğu Akdeniz Üniversitesi 2016 Bilgisayar mühendisliğinden %100 burs ile mezun oldum. Sonrasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Mühendislik İşletmeciliği yüksek lisans programını tamamladım.

Okulun anlaşmaları var mı?

Doğu Akdeniz Üniversitesi hem bilgisayar hem de yazılım mühendisliği için ABET akreditasyonuna sahip, ayrıca mavi diploma olarak geçiyor. Bu nedenle diplomamız hem Amerika’da hem de Avrupa’da geçerli. Bunun dışında öğrenci değişim programları mevcut, benim bölümüm için Amerika’daki bir kaç üniversite ile anlaşması vardı, oraya gidip bir ya da iki dönem okuyabiliyorsunuz.

Bölüm mezunları nerelerde çalışır? İş imkanları nasıldır?

Benim dönemimde mezun olan tüm arkadaşlarım kolaylıkla iş buldular. Genellikle yazılım şirketlerinde daha kolay iş bulabiliyoruz ancak bilgisayar mühendisliği network ya da IT alanlarında da çalışma fırsatı tanıdığı için büyük kurumsal şirketlerde ya da donanım üzerine çalışan şirketlerde de iş bulunabiliyor.

Kariyer yolun nasıl şekillendi?

Kariyer yolum üniversite 4.sınıfta aldığım dersler ile şekillendi diyebilirim. O dönem seçmeli olarak hem Android mobil uygulama geliştirme dersi alıyordum hem de Yazılım Test mühendisliği dersi alıyordum. Bitirme projem için de Android’de uygulama yazacak kadar sevmiştim Android’i ama gönlüm aynı zamanda test mühendisliğine de kaymıştı, çünkü bir şeyi incelemek, araştırmak, raporlamak ve takip etmek aslında test mühendisliğinin en büyük günlük aktivitelerinden biri ve ben dersi alırken bunlardan da çok keyif aldığımı farketmiştim. Android developer ve test mühendisliği arasında karar vermekte zorlanıyordum. Mezun olmadan bir kaç ay öncesinde stajımı yaptığım yer ile iletişime geçip, işe alım yapıp yapmayacaklarını sorduğumda test ekibine birini almayı planladıklarını söylemişlerdi. Bunun bir işaret olduğunu düşünüp başvurdum ve kabul edildim, böylece kariyerim test mühendisi olarak başlamış oldu. 2 yıl junior test specialist olarak ilk işyerimde çalıştıktan sonra iş değiştirdim. 1 yıl yeni iş yerimde quality assurance engineer olarak çalıştım, sonrasında terfi alarak 5 ay kadar da senior quality assurance engineer olarak çalıştım. Mayıs ayından beri de aynı şirkette senior business analyst olarak çalışıyorum.

Yaptığın işi biraz anlatabilir misin?

Öncelikle test mühendisliği hakkında bilgi vereyim. İyi bir test mühendisi olmak için kesinlikle sabırlı ve dikkatli biri olmanız gerekiyor. Çünkü, aynı işlemleri tekrar tekrar yapmak da bu işin önemli bir parçası. Tabii bu sabır konusu da sadece yaptığınız iş ile alakalı ben kişisel hayatımda hiç sabırlı bir insan değilimdir ama yaptığım işi sevdiğim için bana asla zor gelmiyor. Süreçler ve roller şirketten şirkete kullanılan methodolojiye göre değişiklik gösterse bile genel olarak süreç şu şekilde işler; Business Analyst/Product Owner iş gereksinimlerini müşteriden alır, ekibe aktarır. Developerlar kodu geliştirmeye başlarlar, aynı sırada test ekibi de test senaryolarını oluşturur. Developer kodu geliştirmeyi bitirdiğinde test ekibine teslim eder. Test ekibi de elindeki senaryoları takip ederek, elindeki ürünün gereksinimlerle örtüşüp örtüşmediğini kontrol eder. Sadece gereksinimlere bağlı kalmadan, kullanıcının işine yarayacağını düşündüğümüz ek özellikleri ya da yapsak iyi olur diyeceğimiz önerileri de iletiyoruz. Analiz ve geliştirme sırasında akıllara gelmeyecek edge case dediğimiz senaryoları da düşünüp kontrol etmek çok önemli. Yani test yapmak aslında hayal gücümüzü de kullandığımız bir iş, ben de en çok bu yanını seviyorum.

Kısa süreli tecrübe ettiğim İş Analistliği ise aslında daha çok soft skill’lerin konuştuğu bir rol. Müşterinin talebini iyi anlamak gerekiyor çünkü çoğu zaman müşteri dediğimiz kişiler teknik insanlar olmadığı için ne istediklerini bile bilemeyebiliyorlar. Ya da istedikleri şey teknik olarak mümkün olmayabiliyor/mantıklı olmayabiliyor, bu tarz durumlarda da müşteriyi doğru bir şekilde yönlendirmek gerekiyor. İletişimi iyi kurarak ne istediklerini anlayıp, developerlar ile yapılabilirliğinden emin olduktan sonra analizini yazmaya başlıyoruz. Teknik olarak gerekli olan tüm gereksinimler detaylıca yazılıyor. Sonrasında da ekibe ne yapacağımızı ve nasıl yapacağımızı iletiyoruz. 

Bir işte başarılı sayılmanın ya da bunu gösterebilmenin yolunun tecrübeden geçtiğini biliyoruz ama iş bulmanın en zor olduğu dönem olan çaylaklık döneminde ilk maaşlı işini alana kadar geçen sürede kendini geliştirmek için ne yaptın? Ya da junior birinden beklentilerin neler?

Çok fazla mezun olduğu için maalesef iş bulmak günden güne zorlaşabiliyor, bu nedenle diğer adaylardan farklı görünmek çok daha önemli. Her zaman yönelmek istenilen alan öğrenciyken karar verilemeyebiliyor. Kişinin ne istediği, hangi alanda hangi rol ile kariyerine başlamak istediğine karar vermek için en iyi yöntemin bilgisayar başına geçip küçük projeler yapmak olduğunu düşünüyorum. İlla yaratıcı bir fikir olmasına gerek yok, internetteki tutoriallara bakılarak denemeler yapılabilir. Yapılan bu minik projeler sonrasında iş başvurularında da iletilerek aslında boş durmadığınızı işverene gösterebilirsiniz. Ayrıca kesinlikle çok iyi İngilizce konuşabiliyor olmak çok büyük bir artı.

Okuduğun bölüm ile yaptığın işin kesişim noktası nedir?

Okuduğum bölüm bana genel olarak problemlere bakış açımı değiştirdiğini ve problem çözme yeteneğini kattığını düşünüyorum. Okulda öğrendiğimiz teknolojiler genellikle daha eski teknolojiler olduğu için aslında okulda işin temelini ve mantığını öğrenmek daha önemli. Sadece aldığım seçmeli test mühendisli bazı temel test tasarım tekniklerini bilerek işe başlamama yardımcı oldu.

Bu işte mutlu musun? İyi ve kötü yönleri neler?

Bilgisayar mühendisi olmaya 12 yaşındayken karar vermiştim o yüzden içimde 14 yıldır tek bir pişmanlık bile yok. Çok keyif aldığım işi yapıyorum o yüzden gerçekten mutluyum. İyi yönleri, diğer sektörlere göre daha kolay iş bulabiliyor olmak bu hem Türkiye için hem de yurtdışı için geçerli. Sanırım yurtdışına iş bularak gidebilmenin en kolay olduğu sektör bizimkisi. Bilgisayar ve internetin olduğu her yerde çalışabiliyor olmamız da güzel bir artısı. Bu pandemi döneminde de en az sorun yaşayan sektör yine yazılım sektörüydü. Kötü yanları olarak baktığımızda ise, ürünler genellikle 7/24 kullanılan ürünler olduğu için gece yarısı telefonun çalıp bilgisayar başına geçmen gerekebiliyor. Tabii ki her zaman olan bir durum değil benim 4 yıllık tecrübemde sadece 2-3 kere olmuştur. 

Tecrübeyle öğrenip günlük hayatında rutin haline getirdiğin ve çok faydasını gördüğün bir alışkanlık var mı?

Kesinlikle bir problemle karşılaştığımda, o probleme olan bakış açımın değiştiğinin farkındayım. Daha sakin karşılıyorum ve sorunu çözmeye odaklanıyorum, bunu bilinçli olarak da yapmıyorum aslında kişiliğimin bir parçası haline gelmiş durumda bu yaklaşım ve beni de çok mutlu ediyor. 🙂 Daha kısa yoldan, en hızlı bu sorunu nasıl çözerim yaklaşımı günlük hayatımı da kolaylaştıran bir yaklaşım oldu.

Çok teşekkürler Esra!

Kader Sucuk

Posts Twitter

Uzun yıllardır web teknolojileri ile ilgileniyorum. Kadın Yazılımcı topluluğu kurucularındanım. Daha önce pek çok etkinlikte Ruby on Rails atölyeleri düzenledim. Django Girls etkinliklerinde mentörlük yaptım, organizasyonlarda yer aldım. Bildiklerimi paylaşmayı ve öğrenmeyi seviyorum. Kadınların bilişim sektöründe daha görünür olmasını önemsiyorum. Özgür yazılım destekçisi ve LKD üyesiyim.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVII | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV ve XVI İyi […]

  2. Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVIII | Kadın Yazılımcı - 14 Ağustos 2020

    […] şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI ve XVII İyi […]

Yorum yapmak için