Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVIII

Kader Sucuk —  14 Ağustos 2020 — 1 Comment

Bilgisayar Mühendisliği – Buse Ece Güldiken

Tercih döneminin başladığı şu günlerde yazılım kariyeri yapmak isteyen arkadaşlara ilham vermesi amacıyla bu yazı serisini planladık ve sektörün bilinen isimleri ile röportaj yaptık. Serinin ilk onyedi yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI ve XVII İyi okumalar!

Buse Ece Güldiken

Merhaba Buse Ece. Hangi üniversiteden mezunsun?

Merhaba, geçen sene haziran ayında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun oldum.

Hangi dersleri aldın?

Bölümde ilk sene daha çok genel mühendislik dersleri, özellikle 3 ve 4.sınıfta da özelleştiğimiz dersler aldık. İlgilenen arkadaşlara fikir olması amacıyla, ilk sene bölümle ilgili sadece 2 ders aldık. Introduction to Computing ve Introduction to Object Oriented Programming derslerinde Java üzerinden programlamanın temelini öğrendik. İkinci sınıfın ilk döneminde aldığımız Data Structures and Algorithms dersiyle üç dönemde programlamanın temelini algoritmaları tamamlamış olduk. Açıkçası mezun olduktan sonra mülakatlara hazırlanırken en çok bu derste öğrendiğim bilgilerin faydası oldu!

Bilgisayar Mühendisliği okumanın güzel tarafı kodlamayı öğrenmenin yanı sıra bilgisayarın nasıl geliştiğini, bir programlama dilinin nasıl ortaya çıktığını,  yazılan kodun bilgisayarda nasıl çalıştığını, bunun fiziksel olarak nasıl mümkün olduğunu öğrendiğimiz birçok yan ders de aldık. 

  • Genel programlama dersleri: 

Programlamaya giriş(Java), Nesne Yönelimli Programlamaya giriş(Java), Veri Yapıları ve Algoritmalar(C++)

  • Yan dersler: 

Kesikli matematiksel yapılar, Programlama dillerinin prensipleri, Algoritma Analizi, Olasılık ve İstatiğe giriş, Biçimsel diller ve automata teorisi

  • Alt seviye programlama ve donanım: 

Sistem mühendisliği(shell), Dijital sistemler, İşletim sistemleri, Bilgisayar organizasyonu, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliğinin prensipleri, Gömülü sistem dizayn prensipleri

  • Özel alanlar:

Veritabanı sistemlerine giriş, Sinyal işlemeye giriş, Yazılım mühendisliğinin temelleri,  Yazılım mühendisliğinde geliştirme, Uygulamalı Bilgisayar Ağı, Yapay Zekaya giriş, Bilgi Güvenliği, Girişimcilik, Etkileşim Teknolojisi, Yazılım testi ve doğrulaması                        

Okulun anlaşmaları var mı?

Evet! Dönemde yaklaşık 20-25 öğrenci Avrupa fonlu Erasmus veya uzak ülkeleri içeren Exchange programlarına katılabiliyor. Erasmus dahilinde 3.sınıfın 2.dönemini Hollanda’da Utrecht Üniversitesi’nde okudum. Aldığım 4 dersi seçmeli olarak saydırdım ve dönem kaybetmeden mezun oldum. Başka okullardaki eğitimi görmek amacıyla gerçekten çok güzel bir deneyimdi. 

Bölüm mezunları nerelerde çalışır? İş imkanları nasıldır?

Kodlamaya talep yüksek olduğu için iş imkanları çok geniş! Web, android, ios alanında kendini geliştirip programlama alanında devam edenler var. Yüksek lisansa gidip data analizi, yapay zeka, robotik gibi alanlarda uzmanlaşanlar var. Genel olarak Türkiye’de de yurtdışında da iş bulmakta pek zorlanmıyorlar.

Kariyer yolun nasıl şekillendi?

Hala şekillenmekte diyelim:) Okul boyunca uluslararası bir öğrenci topluluğunda 1,5 sene IT alanında liderlik yaptım ve ekibimle topluluğun portalından, mail sisteminden ve sonra geliştirdiğimiz yeni web arayüzünden sorumluyduk. Bunun yanında bir FMCG şirketinin IT bölümünde, yurtdışında araştırma merkezinde ve Türkiye’de bir startupta yazılımcı olarak staj yaptım. Bu deneyimler sayesinde web alanında kendimi geliştirdim, hatta bir ara yurtdışındaki arkadaşlarımın girişiminin önyüzünü yazdım. Fakat mezun olurken genel olarak hangi alanda çalışmak istediğim konusunda kararsızdım, yazılımı ve teknik bilgiye sahip olmayı çok sevsem de çoğu zaman iletişimin kısıtlı olduğu bir branş. Yüksek lisans yapmayı da düşündüm ama sonunda sektörel deneyim kazanmak daha ağır bastı! Özellikle yurtdışındaki büyük şirketlerde çalışmayı çok istiyordum, önce Vodafone’da Teknoloji Discoverı olarak 5 ay çalıştıktan sonra Dublin Google’da Cloud ekibinde Technical Solutions Engineer olarak çalışmaya başladım.

Yaptığın işi biraz anlatabilir misin?

Tabii! Technical Solutions Engineer olarak büyük bulut sistemleri(Cloud) müşterilerinin network, altyapı, data gibi alanlarda yaşadıkları problemleri çözüyoruz. Ben özellikle network alanındaki ürünlerle ilgili teknik mühendislik desteği veriyorum, satış alanının altında teknik bir branş olduğumuz için yaptığımız işin etkisini hemen görmek çok güzel bir his. 

Bir işte başarılı sayılmanın ya da bunu gösterebilmenin yolunun tecrübeden geçtiğini biliyoruz ama iş bulmanın en zor olduğu dönem olan çaylaklık döneminde ilk maaşlı işini alana kadar geçen sürede kendini geliştirmek için ne yaptın? Ya da junior birinden beklentilerin neler?

Kodlamanın güzel tarafı hiçbir yere bağlı olmadan kendinizi geliştirebiliyor olmanız. Gerçekten tecrübe olmadan ne kendine güvenebiliyorsun ne de başarılı bir şekilde ilerleyebiliyorsun. Bu yüzden küçük bile olsa kişisel projelerle uğraşmanızı tavsiye ederim, bu sayede hem belli bir dilde uzmanlaşabilirsiniz, hem de başarılı bir ürün geliştirme deneyiminizi sonra iş hayatında destek olarak kullanabilirsiniz. Öğrenci kulüplerinde aktif olup ilgilendiğiniz alanda mutlaka çalışın, benim için çok faydalı olmuştu 🙂  

Okuduğun bölüm ile yaptığın işin kesişim noktası nedir?

Şu an yaptığım iş özellikle Network alanında bilgi gerektiriyor, lisans hayatımda aldığım sadece bir ders doğrudan alakalı. Ama eğer bu bölümü okumasaydım, böyle bir alana başvuracak cesareti pek bulamazdım herhalde. Mülakat süreci gerçekten 4 senenin özeti gibiydi, aldığım birçok dersin faydasını gördüm. 

Bu işte mutlu musun? İyi ve kötü yönleri neler?

Bu pozisyonun en sevdiğim tarafı yaptığım işin karşılığını çok kısa bir sürede görebiliyorum ve gerçekten müşterinin bakış açısıyla bir ürünü değerlendirmemi sağlıyor! Bu sayede de aslında yazılımı geliştiren ekibe güzel geri bildirimler sağlayabiliyoruz. Biraz zorlandığım tarafı ise gerçekten çok teknik bilgi gerektiriyor ve vaka bazlı ilerlediği için bir günümün nasıl geçeceğini önceden hiç kestiremiyorum 🙂

Bazen bırakıp tamamen farklı bir şeyler yapasın geliyor mu? O anlar genelde neden kaynaklanıyor?

Ne kadar içten bir soru, geliyor valla.  Teknik olarak çok bilgi gerektiren, zor alanlarda çalışıyoruz. Bazen içimden benim de keşke bol iletişimli, sunumlu, kişisel etkileşimlere dayalı bir işim olsa diyorum. Ama bu öğrenmenin, teknik bilgi sahibi olmanın ve hep gelişmenin verdiği mutluluktan da bir türlü vazgeçemiyorum. 

İş bulmakta zorluk yaşadığın bir dönem oldu mu?

Mezun olup yüksek lisansa gitmeyi ertelemeye karar verdiğim dönemde iş ararken mental olarak çok zorlandım. Doğrudan yazılımla ilgili bir pozisyon istemiyordum ama tam olarak nasıl bir işin beni mutlu edeceğine de emin değildim, şirketlerin yeri, maaşı vs derken başvuru aşamasında bile zorlanmıştım.

Hangi topluluklar içerisinde yer alıyorsun? Sana faydası olduğunu hissettin mi?

Ben üniversite boyunca Avrupa’daki endüstri mühendisi ve işletme öğrencilerine yönelik ESTIEM kulübünde aktiftim. Orada yaptığım IT alanındaki liderlik pozisyonu sayesinde hem kodlama ve proje yönetimi konusunda deneyim kazandım, hem de yaptığım sunumlar ve buluşmalar sayesinde İngilizcemi ilerlettim. Gerçekten iş başvurularımda ve okul projelerimde bu deneyimin çok faydasını gördüm. Onun dışında son sene Girişimcilik Vakfı’na fellow olarak seçildim, girişimcilik sektörünü yakından tanımak gelecek hedeflerimi koymam açısından çok yardımcı oldu. 

Çok teşekkürler Buse Ece!

Kader Sucuk

Posts Twitter

Uzun yıllardır web teknolojileri ile ilgileniyorum. Kadın Yazılımcı topluluğu kurucularındanım. Daha önce pek çok etkinlikte Ruby on Rails atölyeleri düzenledim. Django Girls etkinliklerinde mentörlük yaptım, organizasyonlarda yer aldım. Bildiklerimi paylaşmayı ve öğrenmeyi seviyorum. Kadınların bilişim sektöründe daha görünür olmasını önemsiyorum. Özgür yazılım destekçisi ve LKD üyesiyim.

One response to Yazılımcı Kadınlar ve Kariyer Yolculukları – XVIII

  1. Aa ne güzel bende boğaziçindeyim. Ama bu sene girdim hedefim benimde Bilgisayar mühendisliği olmasına rağmen kazanamadım biraz zor kazanması takdir edersinizki ama bende MIS’deyim hayatımı orada çok geliştireceğime eminim sizin düşüncelerinizi ve yazdıklarınızı okumak beni mutlu etti

Yorum yapmak için